Xantus János Állatkert

A rózsaszín szépségek

Fotó: Xantus János Állatkert
Győr+
2022.09.18. 11:48

Legyen akár nyár, ősz vagy akár tél, a győri állatkert mindig színes világot tár a látogatók elé. És mi más tenne különlegessé egy állatkertet, ha nem az állatai? Ebben a szemet gyönyörködtető világban ezen a héten egyik kedvenc madarunk, a flamingó áll porondra.

A flamingó az egyik legkülönlegesebb madara a győri állatkertnek. Elég „magasan hordja” a csőrét, mivel testhossza 145 centiméter is lehet. Teste, lába karcsú és hosszú. Csőre rózsaszín, a hegye mélyfekete, a szárnya felső része sötétrózsaszín, alsó része pedig fekete. Tollazatának színe alapvetően fehér, jellegzetes rózsaszín tónusát a természetben fő táplálék, egy rákféle adja. Ezt az állatkertekben régebben egyszerű módszerrel érték el: pirospaprikát kevertek az eledelükbe. Manapság már különleges flamingótápot kapnak, hogy minden természetes igényüket kielégítsék.

A tavak porszívójának is nevezik ezeket a törékenynek tűnő madarakat, mivel a jellegzetes, hosszú lábukkal a sekély vízben gázolva, horgas csőrükkel szántják az iszapot. Eközben nyelvükkel kiszorítják a vizet, és a csőrükben lévő szűrőkkel kiszűrik az apró rovarokat, férgeket és moszatokat.

Nagy telepekben szeret élni, ezért Győrben a flamingóház egyik falát tükrökkel borították, ezzel is megsokszorozva nekik a látványt, hogy így minél nagyobb biztonságban érezzék magukat a madarak. A telepekben a flamingó szigetekre rakja iszapból készült fészekkúpját, amelybe egy tojást tojik. A fiókák fészekhagyók, a tojásból kikelve azonnal vízre szállnak.

Érdekességük még, hogy kifinomult hallásuk van, és sokszor kiáltanak, ez náluk egyfajta kommunikációs forma. Fogságban akár 50 évig is elélhetnek.

Ismerje meg Ön is ezeket a színpompás állatokat! A Xantus János Állatkertben közvetlenül a terráriumház előtt találja őket. Kellemes időtöltés a nyár végi időben csak leülni, és nyugodtan szemlélni magabiztos vonulásukat. Vásárolja meg jegyét elővételben, ezzel elkerülve a sorban állást, hiszen csak a flamingó tud több percen keresztül egy helyben állni, ő ráadásul egy lábon. Tegye próbára magát, versenyezzen a flamingókkal! Ki bírja tovább?

Forrás: Xantus János Állatkert

Kapcsolódó témák: #flamingó | #Xantus János Állatkert |