Ünnepi koszorúzás Győrben

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.08.20. 10:53

Ma országszerte az államalapításra emlékeznek. Győrben a Bécsi kapu téri Szent István szobornál tartottak koszorúzást.

Ünnepi köszöntőjében Rózsavölgyi László úgy fogalmazott: „István király szentté avatását az a Szent László kezdeményezte, akiről itt Győrben minden évben ünnepi körmenetben emlékezünk meg. Ez az egyetlen olyan nemzeti ünnepünk, amelyhez nem kötődik vér és nem kötődnek hozzá könnyek.” – hívta fel rá a figyelmet.

Mi, magyarok büszkék vagyunk államalapító királyunkra, aki a sorsdöntő pillanatban jól döntött a kereszténység felvétele és a pogány életforma elhagyása mellett, és egy honfoglaló népből nemzetet kovácsolt. Egészen napjainkig nagyon komoly erőforrást jelent számunkra a Szent Istváni örökség, amelyet sem a török, sem Habsburg-, sem a kommunista elnyomás nem volt képes eltörölni.– hangsúlyozta.

Az oktatási és kulturális bizottság elnöke hozzátette: 2022. augusztusában Magyarországon még akkor is biztonságban és békében ünnepelhetünk, ha a szomszédunkban háború dúl és életünkben sok lett a bizonytalanság.

A mi reményünk nem a harc, nem a háború, hanem Szent István király keresztény hite, ami megtartotta az országot ezer éven keresztül, és Európa szívében helyezte el a magyarságot” – zárta ünnepi beszédét Rózsavölgyi László, majd Szent István szobránál elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid, Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #augusztus 20. | #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #koszorúzás |