Fejlesztés

Se panasz, se baleset: jó lett a 90 milliós jelzőlámpa

Fotó: O. Jakócs Péter
Zombai-Kovács Ákos
2022.08.01. 17:16

Abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeket az újvárosi jelzőlámpa. Erről a polgármester és a körzet képviselője, Győr alpolgármestere számoltak be a helyszínen tartott sajtóeseményen. Dr. Dézsi Csaba András és Szeles Szabolcs kiemelték, a jelzőlámpás forgalomirányítás kialakítása nem a forgalom nagysága, hanem a közlekedés biztonsága miatt volt indokolt. Amióta működik az új, 90 millió forintból megvalósult lámpa, nem történt baleset a csomópontban és panasz sem érkezett a fejlesztéssel kapcsolatban.

Néhány hete már a próbaüzem is véget ért Győr legújabb jelzőlámpás csomópontjában. A Szalay Imre, Nyár utca, Liget utca találkozásánál korábban sok volt a baleset, tulajdonképpen nem is a forgalom nagysága, inkább a közlekedés biztonsága miatt kezdeményezte a fejlesztést a körzet képviselője.

A polgármester szerint is hasznos beruházás készült el. „A polgármesteri vizit során mutatta meg nekem alpolgármester úr, hogy mi a probléma, rengeteg volt itt a baleset, ezért volt mindenképpen szükség a jelzőlámpa telepítésére, amit városi forrásból valósítottunk meg, 90 millió forintból – mondta dr. Dézsi Csaba András.

Újvárosnak ez a része Szeles Szabolcs képviselői körzetébe tartozik. Az alpolgármester szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket a fejlesztés, hiszen mióta jelzőlámpa működik, nem érkezett panasz és baleset sem történt.Az elmúlt években rengeteg jelzést kaptam a problémáról, hogy nem is annyira a forgalom nagysága, inkább a sok baleset miatt kellene idei egy jelzőlámpa, nagy öröm, hogy ez el tudott végre készülni, túl vagyunk a próbaüzemen és bátran kijelenthetem, hogy csak dicséri mindenki, panasz nem érkezett és baleset sem történt, mióta működik a lámpa” – fogalmazott Szeles Szabolcs alpolgármester.

Az útkezelő intézményvezetője még korábban nyilatkozott a fejlesztésről. Máthé-Tóth Péter rendkívül hasznos beruházásnak tartja az új jelzőlámpát. Egy modern, okos jelzőlámpa rendszer, a vezérlőberendezése a kor elvárásainak megfelelően felhő alapú szolgáltatáson keresztül kommunikál az üzemeltetővel, a lámpasarkokon forgalomfigyelő kamerák vannak, ezek pásztázzák a járműveket, és ha indokolt, akár meg is tudja nyújtani a rendszer az adott irány zöld idejét” – hangsúlyozta Máthé-Tóth Péter, az útkezelő intézményvezetője. A rendkívül modern jelzőlámpa egyelőre hiba nélkül üzemel, az autósok hamar megszokták és a gyalogosok átkelése is sokkal egyszerűbb lett.

Az önkormányzat és az útkezelő tervei szerint a jövőben, minél több ilyen és ehhez hasonló, „okos” jelzőlámpát telepítenének Győrben.