Alpolgármesteri vizit

Szeles: racionális, átgondolt gazdálkodást kell kialakítani!

Fotó: Marcali Gábor
P. Csapucha Adrienn
2022.05.05. 07:36

Székházunkba látogatott csütörtök reggel Szeles Szabolcs. Az alpolgármester a vizit során a többi között beszélt arról, hogy a gazdasági nehézségeket Győr jól átvészelte, a legfontosabb most az, hogy az intézményrendszer működését a megszokott színvonalon fenntartsák annak érdekében, hogy mindenki meg tudja őrizni a munkahelyét.

Mezben érkezett Szeles Szabolcs a stúdióba, a szerdai Real Madrid-Manchester City mérkőzést nézte ugyanis az alpolgármester, akinek egyébként saját bevallása szerint két csapat iránt dobog a szíve, az ETO-ért és a Real Madridért. “Egy igazi klasszikus BL-döntő lesz Párizsban a Real és a Liverpool között. Ismerősöktől kaptam tegnap üzenetet, hogy mikor és hol nézzük majd az összecsapást, de engem ilyenkor nem könnyű elviselni, hiszen fanatikus szurkoló vagyok”vallotta be Szeles Szabolcs, aki azt is elárulta, hogy csütörtökön rengetegen program vár rá.

Maradva a sportnál az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a női focicsapat megnyerte a Magyar Kupát. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a kézis lányoknak is elkel majd a szurkolás, hiszen az előttünk álló hétvégén a Brest csapatát fogadják a hazaiak, izgalmas lesz hisz a tét az, hogy a lányok bekerüljenek a Final Fourba.

A ETO FC csapatára is kitért Szeles Szabolcs. A változások tükrében bizakodóan tekint a jövőre a politikus. “Jó kezekben van a klub, nyilván időre van szükség, hogy felépítsék a koncepciót, de Világi Oszkár már többször elmondta, hogy abban érdekelt, hogy a csapat ismét felkerüljön az NBI-be. Nem könnyű feladat, de a szándék az komoly ebben a tekintetben. Szurkolóként is a legjobbakban bízom” – fogalmazott a Győr+ Reggeliben az alpolgármester.

A napokban, a Jávor Pál utcában átadott kondiparkról is kérdezték a műsorvezetők vendégüket. “Négy ilyen parkot adtunk át az utóbbi időben, az egyik Pinnyédre került. Egyébként is azt gondolom, hogy azok a városrészek amiket képviselek, azok igazán sportosak. Pinnyéd egy kertvárosi, zöldövezeti rész, ahová sok fiatal költözött az utóbbi időben, ez a kondipark pedig kiválóan alkalmazkodik a környezetbe. Egyébként lépésről-lépésre haladunk a városrészben, sok dolog miatt megkeresnek bennünket, próbálunk haladni ahogy csak lehetséges. Számos új infrastrukturális beruházás valósult meg, jó néhány út megújult, és új projektek is tervben vannak, de a covid, az abból következő gazdasági válság, az energia- és a gázválság, most pedig az orosz-ukrán háború is számos nehézséget okoz a mi életünkben is” mondta Szeles Szabolcs. A pénzügyekért is felelős alpolgármester kiemelte, Győr gazdasága ezidáig jól átvészelte a válságot, köszönhetően a kormányzati döntéseknek, és az önkormányzat vállalásainak, de a város lehetőségei is végesek. “Erősek vagyunk, de számos vállalásunkról, fejlesztésről le kell mondanunk, a legfontosabb az, hogy az intézményrendszer működését a megszokott színvonalon fenntartsuk, hogy mindenki meg tudja őrizni a munkahelyét. Racionális, átgondolt gazdálkodást kell kialakítani– hangsúlyozta az alpolgármester.

A műsor második felében az értéktárról beszélt elsőként Szeles Szabolcs. Győrben tavaly, komoly szakemberek bevonásával alakították meg a helyi értéktár bizottságot. “Minden ami Győrhöz köthető, azt vesszük lajstrom alá, amire büszkék vagyunk, ami városunkhoz köthető. A bizottság éppen a napokban ülésezett, most két elemet vettünk fel az értékeink közé, a Nádorvárosi Evangélikus Templomot, valamint a nemrégiben komoly felújításon átesett épületegyüttes, az Insula Lutherana-t” – ismertette az alpolgármester.

A többi között egyébként a Vaskakas és a Győr keresztek legendája, a szentiváni erdő, a Püspökerdő is szerepel a listában. “Bárkitől várjuk a javaslatokat. Nagyon vékony jég egyébként ez a terület, hiszen nehéz megfogalmazni, mi az ami helyi értéknek tekinthető valami, de azért megpróbáljuk a megfelelő kereteket megtalálni” – tette hozzá.

A Hídpiknik folytatására is kíváncsiak voltak a műsorvezetők, melyen tavaly több mint háromezren fordultak meg. “Folynak az előkészületek, de nem kiabálnám el, ha lehetőségünk lesz, akkor megszervezzük idén is a Hídpikniket.”

Az Egészségpiac rendezvénysorozat sikeréről is szó esett.Ez egyrészt egy kikapcsolódási lehetőség, egy találkozási pont, ahol a tudatos, egészséges életmód kerül a fókuszba. Bízunk benne, hogy május 7-én szombaton kegyes lesz az időjárás és Újvárosba sokan ellátogatnak a rendezvényre.

Ezután a kihelyezett hulladékudvarok kerültek terítékre, a következő Pinnyéden lesz május 21-én, a szokásos helyszínen, a művelődési ház mellett. “A hagyományos értelembe vett régi lomtalanítás már elavult, rengeteg kellemetlenséggel járt, testvérvárosainkat is kérdeztük, sehol nem élnek már ezzel a lehetőséggel” – ismertette az alpolgármester a viziten.

Rengeteg esemény tűzdeli a naptárát Szeles Szabolcsnak, csütörtökön is hosszú napja lesz, ezzel kapcsolatban elárulta, hogy sokszor úgy telik el egy hét, hogy hirtelen azt veszi észre, hogy vasárnap van, és kezdődik elölről a munka.

Sporttal kezdődött és végződött a beszélgetés. Ennek kapcsán a dunaszerdahelyi testvérvárosi kapcsolatról és a szlovák településen zajló sportéletről is szólt Szeles Szabolcs. “Egészen különleges hangulatban telnek itt a mérkőzések. Mi hiszünk a testvérvárosi kapcsolatok megerősítésében, mind Dunaszerdahely, mind Csíkszereda tekintetében arra törekszünk, hogy legendás kapcsolatot építsünk ki egymás között” – zárta szavait az alpolgármester.

A teljes beszélgetést itt meghallgathatja:

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #alpolgármesteri vizit | #gazdaság | #önkormányzat |