Tavaszi ínyencségek
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető recepteket kínál Nagy Eszter Creative Chef, aki ezen a héten Tóthné dr. Kardos Krisztinával, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont vezetőjével főzött.
Január óta vezeti a Győri Művészeti és Fesztiválközpontot Tóthné dr. Kardos Krisztina, korábban pedig a győri Látogatóközpont és a Tourinform iroda élén tevékenykedett. – Izgalmas periódusát éli a város, erős a gazdasági élet és a társadalmi tudás. Olyan szakaszban járunk, melyben a kultúrára megnőtt az igény, s azon dolgozunk, hogy Győr is a kulturális turizmus élére kerüljön – mondta Eszter konyhájában és elmesélte, eredetileg orvos szeretett volna lenni, de érdekelték a nyelvek, így végül a Révai Miklós Gimnázium után idegenforgalmat és gazdaságpolitikát tanult.
Szeretné, ha vezetése alatt a Zichy-palota mint kulturális intézmény közelebb kerülhetne az emberekhez, így igyekeznek még több művészeti élményt nyújtani a palotába látogatóknak.
„Sokrétű feladatok várnak ránk, a fesztiválok, kulturális rendezvények mellett szeretnénk, ha a kulturális programokkal kibővített Védd a helyit, vedd a kisalföldit! elnevezésű termelői piac is ismertebb lenne a hazai közönség körében” – fejtette ki.
Rántott borjúmáj medvehagymás burgonyapürével, fejes salátával
600 g borjúmáj
tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírhoz
olaj a sütéshez
600 g burgonya
250 g vaj
fél csokor medvehagyma
só
1 fejes saláta
borecet, só, édesítőszer az ízesítéshez
A világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb étele, egy titka van, hogy hirtelen kell sütni a borjúmájat, így nem fog megkeményedni.
A májat lehártyázzuk, ha szükséges és ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, melyeket bepanírozunk és 180 fokos olajban kb 2-3 percig sütünk. Ezután sózzuk és legalább 4-5 percig pihentetjük.
A burgonyát puhára főzzük, áttörjük és vajjal, illetve sóval összedolgozzuk habverő segítségével.
A medvehagymát a főzővíz egy részével (körülbelül fél dl) összeturmixoljuk és ezt is a burgonyapüréhez adjuk. Szükség esetén még a forró főzővízzel lazítjuk.
Végül hideg vízbe sót, borecetet, édesítőt teszünk és a négy részre vágott fejes salátát ebben marináljuk.
Sült fagylalt epervelővel
400 g csokis “reggeli gabonapehely”
4 tojás
400 g fagylalt
400 g eper
édesítőszer
A csokis “müzlit” összetörjük, a tojásokat egy másik tálban felverjük és a fagylalt gombócokat először a tojásba, majd a pehelybe tesszük, és ezt minden gombóccal körülbelül háromszor megismételjük. Fontos, hogy a fagyi hideg, mi pedig gyorsak legyünk!
Azonnal forró olajban süssük ki, s amint a bunda megkeményedett, ki is vehetjük.
Édesítővel összeturmixolt eperpürére tálaljuk.