A hét orvosi témája

Kezdődik a vakáció!

Illusztráció: Freepik
Árnics Katalin
2019.06.14. 12:40

Hamarosan vége a tanévnek, jön a vakáció. Ez a gyerekeknek nagy boldogság, a szülőknek töprengések sorozata, tervezgetés annak érdekében, hogy valóban mindenki jól érezze magát a hosszú szabadság alatt.

Az együtt töltött idő fontossága

A gyerekek érdekében a legfőbb cél a hosszú, fárasztó óvodai, iskolai periódus után biztosítani számukra az örömteli kikapcsolódás lehetőségét. Érdemes idejében átgondolni, milyen segítségre számíthat a család, vannak-e nagyszülők, rokonok, akik segíteni tudnak a programok tervezésében. Nekem szerencsém volt, a nagymamám udvara titkos kertté változott a szünetekben. Fára másztunk az unokatestvéreimmel, cirkuszt alapítottunk, előadásokat terveztünk, plakátokat rajzoltunk, és amikor a játéktól kimerülten visszatértünk a házba, akkor mindig finom ételt kaptunk és mesét. Igazi, szabadon mesélt mesét a nagymamától és nem a televízióból. A gyermek számára a jó nyári szünetet a szeretetteli közegben eltöltött gondtalan pihenés jelenti. Óvodás-, kisiskolás korban nem a rengeteg élmény, számos utazás, vég nélküli számítógépezés – hanem az együtt töltött idő azokkal az emberekkel, akik biztonságot adnak számára. Bármennyire furcsa, itt nem az idő hosszúsága, hanem a minősége ad maradandó élményt.

Vele együtt beszéljük át a programokat

Lehet találni jó táborozási lehetőséget, izgalmas napközis programot. Ezeknél ügyelni kell a gyermek életkorára, terhelhetőségére, érdeklődési körére. A rend életünk minden területen lényeges rendező. Törekedjünk arra, hogy ne folyjanak szét a gyermek napjai, legyen kiszámíthatóság a nyári szünetben is. Legjobb, ha vele együtt beszéljük át, milyen programok legyenek a két tanév között. Tervezzük meg, mennyi idő az, amit a család együtt tud tölteni. Gyakori, hogy szabadnapok hiányában különböző időpontokban tart pihenőidőt az apa és az anya, mert csak így tudják megoldani a gyerekek folyamatos felügyeletét. Érdekesek lehetnek az apa-napok és az anya-napok, ez is a lehetőségek, fantázia, kreativitás függvénye. Számos remek programot el tudok képzelni – a rövid biciklis túrától a könyvtárlátogatáson át az otthoni mozizásig. Gyakran játszom azzal, hogy turistaként mozgok a városomban. Soha nem látott házakra, érdekes tetőkre tudok rácsodálkozni. Remek időtöltés lehet a város megismerése, a folyók látványa, a piacok hangulata, a múzeumok világa. Ami kihagyhatatlan, az a közösen eltöltött néhány nap, amikor ha keveset is, de minőségi időt tölt egymással a család. Itt is felhívom a figyelmet a beláthatóságra. Lehet, hogy jól sikerül egy váratlanul kigondolt program, de az eltervezett, tudatosan és közösen kitalált nagyobb eséllyel lesz jó emlék.

Tanuljunk-e a szünetben?

Örök kérdés: mennyit tanuljon az iskolás gyerek a szünetben? Ha lehet, ne töltse az idejét a tankönyvei mellett. Ne „gyakoroljon” hangos olvasást, ne írjunk elő számára napi matematika- vagy éppen írásleckét. Teremtsünk olyan lehetőséget, ahol úgy tanulhat, hogy szinte észre sem veszi. Például süteménysütésnél kérjük meg a recept felolvasására, legyen a feladata a szükséges hozzávalók előkészítése, kimérése. Társasozzunk, ebben is rengeteget lehet tanulni. (Kitűnő társasjáték-kölcsönző működik a városunkban, ahol hasznos tanácsokat is kaphatunk a játékválasztáshoz.)

Fontos a mese

Olyan korban élünk, amikor főleg technikai eszközökből hall mesét a gyerek. A személyes mesemondás nagyon erősen támogatja a gyermek fantáziáját, problémamegoldó képességét, érzelmi fejlődését, kreativitását. (Kedvenc helyem a városunkban mostanában megnyílt gyermekkönyvesbolt, ahol a klasszikus mesék mellett a kitűnő kortárs magyar és nemzetközi irodalom kincsei is fellelhetők. Sőt, amit még nagyon szeretek, a kicsi boltban rendszeresen vannak különböző korosztályok részére anyukás, apukás szöszmötölő foglalkozások is!) És ha mindezek mellett is unatkozik a gyermek? Nyugodtan. Azt is tanulni kell, hogyan tudja „feltalálni” magát. Hogyan tudja elfoglalni magát olyan játékkal, amiben örömét leli, ami lehetőséget ad számára, hogy a tapasztalatait újrarendezze.

A szülőknek is fontos a pihenés!

És a szülőkkel ki törődik? Miközben buzgón szervezzük a tartalmas nyári szünetet a gyerekeknek, gondoljunk arra, hogy a szülőknek is fontos néhány pihenéssel, egymással eltöltött, gondtalan nap. Ezek biztosan segítenek az őszi iskolakezdés napjaiban!

A tanultaknak le kell ülepedni

Megalapozott tény, hogy a tanultak elmélyüléséhez idő kell. Ahhoz, hogy az ismeretek bevésődjenek és maradandó, használható tudássá váljanak, szakaszosan szünetek szükségesek. Ezekben a szünetekben más tevékenységek kellenek, leginkább sok mozgás, bőséges alvás, jó levegőn töltött idő. Népszerű tanuláselmélet szerint a növekvő tanulási problémák hátterében a nagyon gyorsan megtanított tananyaggal való megküzdés képtelensége áll. A rohanó tempóban nincs ideje „leülepedni” a tudásnak, nincs mód a kényelmes begyakorlásra. Engedjük, hogy a szünetben „megálljon” a gyermek.

Szerző: Árnics Katalin gyógypedagógiai tanár, pszichopedagógus, pedagógiai terapeuta

Kapcsolódó témák: #Vakáció | #vény nélkül |