Kormányinfó: Nem fogják kisegíteni a benzinkutakat

Fotó: MTI/Kovács Attila
Győr+
2022.02.16. 14:59

Rendhagyó időpontban, csütörtök helyett szerdán tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel.

Nem csak az időpont, hanem a szereplők is rendhagyóak voltak a szerdai Kormányinfón: nem csak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő voltak jelen, hanem Varga Judit igazságügyi miniszter is.

Varga Judit az Európai Unió Bíróságának mai döntésére reagált. A Bíróság a Magyarország és Lengyelország által közösen indított perben hozott ítéletet. A per tárgya a jogállamisági keretek és az uniós támogatások elkülönítéséről szólt, azonban hazánk elvesztette a pert; tehát az EU kimondta: visszatarthatnak támogatásokat, ha úgy vélik, hogy sérülnek a jogállami keretek az egyes tagországokban. Az igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a Kormányinfón: az Európai Unió Bírósága politikailag motivált döntést hozott, ami nem lepte meg a kormányt. „A gyermekvédelmi törvény a probléma, nem a jogállamiság” – fogalmazott Varga Judit.

Gulyás Gergely kifejtette: a meghosszabbított benzinár-stop miatt több kút is bezárt, de olyan nincs köztük, ami 5 kilométeren belül ne lenne helyettesíthető. A kormány rendeletet hozott, ha szükséges, kijelölnek olyan kutakat, amiknek mindenképpen nyitva kell tartania. Ha kell, a Mol átveszi az ilyen kutak üzemeltetését.

Szó esett a gazdasági növekedésről is: hazánk 7,1 százalékos gazdasági növekedést ért el 2021-ben, egyedül Lengyelország előz meg minket ebben a mutatóban, ahol 7,7 volt ugyanez a szám.

A benzinkutak kompenzációja nem merült fel azután sem, hogy a kormány meghosszabbította a benzinárstopot. Gulyás azt mondta: nem akarják kisegíteni a benzinkutakat.

Erről itt írtunk részletesen:

Gulyás Gergely azt is elmondta: A pedagógus-szakszervezetekkel folynak tárgyalások most is. A kormány megérti a tanárok problémáját, a nehéz bérhelyzetet. Szívesen tárgyalnak velük a béremelésről, azt kérik, hogy a jogszabályokat tartsák be. 

Az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban elmondta: nem gondolja, hogy magyar katonákat kellene Ukrajnába küldeni. “Ez felelőtlenség lenne” – hangsúlyozta a miniszter. Ugyanakkor hozzátette egy későbbi kérdésnél: több tízezer menekültet tud az ország ellátni, ha mégis kitörne a fegyveres konfliktus a szomszédban.

A politikus beszélt az SZJA-visszatérítésről is, eddig 1,4 millióan kaphatták meg ezt, és közel 2 millióan jogosultak rá.

Gulyás Gergely egy jogos kritikát is elfogad az EU-tól: az egyfordulós közbeszerzések kapcsán lépni fog a kormány.

A teljes Kormányinfót itt lehet visszanézni:

Kapcsolódó témák: #Európai Unió | #háború | #kormányinfó |