Életmód

Nagyon rákaptunk a kerékpárra a Covid alatt

Fotó: Győr+
Zombai-Kovács Ákos
2022.01.31. 13:08

Nagyon rákaptak a magyarok a kerékpárra a Covid-járvány idején. Ezt mutatják a statisztikák, amik szerint többen és többször is tekertek az elmúlt két évben, mint korábban. Jóval több új biciklit is adtak el az elmúlt időszakban, nem csoda, hogy a gyártók nem is nagyon győzik a lépést tartani a megnövekedett kereslettel. A Győr+ két helyi szakembert kérdezett meg azzal kapcsolatban, meddig tarthat a kerékpáros bumm, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy a városban mennyire optimálisak a feltételek a kerékpározáshoz.

„Nagyon egyszerű oka van annak, hogy a járvány kitörése óta sokkal többen kerékpároznak, megijedtek az emberek a tömegközlekedéstől, merthogy onnan váltott a többség a kerékpározásra és nem az autósok tették le járművüket” – mondta a Győr+-nak Tóth Péter.

„Ha biciklizel szabad levegőn vagy, tudsz távolságot tartani, ráadásul könnyebben, kiszámíthatóbban érsz oda egyik helyről a másikra, iskolába, munkába vagy egyszerűen ügyet intézni” – tette hozzá a Keret Kulturális és Szabadidős Egyesület elnöke. „Szerintem azoknak, akik átnyergeltek a kerékpározásra, a többsége marad is a nyeregben és hosszú távon érezhető lesz a biciklis bumm” – hangsúlyozta a szakember.

 Tóth Péter. Fotó: Zombai-Kovács Ákos

„Az elmúlt években rengeteg infrastrukturális fejlesztés történt a kerékpáros közlekedésben, Győrben és környékén, elég, ha csak a Győrt és Pannonhalmát összekötő bicikliutat említem, vagy azt, hogy Pinnyédre is ki lehet már tekerni” – fogalmazott Tóth Péter. „Ezeket a fejlesztéseket egyszer jó lenne összekötni, egy hálózatba csatlakoztatni és akkor egy szavuk se lehet majd a Győrben tekerőknek” – emelte ki a Keret Egyesület elnöke.

„Amikor berobbant a Covid-járvány, rohamosan megnőtt a kerekezők száma Győrben is, mi is tapasztaltuk, hogy jóval többen vannak úton, két keréken” – mondta Tömböly Tamás. „Azok is biciklire váltottak sokan, akik korábban nem, vagy csak ritkán választották ezt a közlekedési eszközt” – tette hozzá a Magyar Kerékpáros Klub győri szervezetének elnöke. „Szerintem a többség meg is fog maradni a kerékpárnál, esetleg a hideg időben ülnek majd vissza az autóba, de a drótszamár népszerű marad a járvány lecsengése után is” – emelte ki a szakember.

Tömböly Tamás. Fotó: Zombai-Kovács Ákos

„Győrben alapvetően jó helyzetben vannak a tekerők, jó minőségű kerékpárutak vannak és sokat fel is újított az önkormányzat az elmúlt időszakban” – fogalmazott Tömböly Tamás. Van azért még hova fejlődni, de erre meg is van a nyitottság a városvezetés részéről, például most is készül új kerékpárút a Tatai út mentén vagy a Reptéri útnál, ahol korábban nem volt, de egyre nagyobb az igény rá” – tette hozzá a Kerékpáros Klub helyi vezetője.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos