Új gázszolgáltatóval tárgyal a Győr-Szol

Fotó: O. Jakócs Péter
Mireider Máté
2022.01.07. 06:49

Lezárul a gázkérdés Győrben, rendkívüli közgyűlést tartottak a témában.

A győri távhőszolgáltató, a Győr-Szol szerződött földgázkereskedője – a Global NRG Zrt. – december 14-én 6 órától felmondta a céggel kötött földgáz-kereskedelmi szerződést – adtuk hírül korábban. A döntés nem érintette a győri lakosokat, ezt Dr. Dézsi Csaba András is többször kihangsúlyozta.

Az ügy úgy tűnik, lezárul, rendkívüli közgyűlést hirdetett a Városháza 2022. január 7-re, reggel 7 órára, egy napirendi pontban: tulajdonosi döntés meghozása a Győr-Szol Zrt. ügyében. Bár a rendeleti tervezet nem volt nyilvános és az ülés előtt került kiosztásra, egyértelmű volt: a gázkérdés lesz a téma.

Az ülés kezdetén a tervezet is elérhetővé vált, ezt ide kattintva tekinthetik meg.

6:52 – Az AC/DC Let There Be Rockja zengi be az egyelőre még üres Dísztermet a Városházán.

6:57 – Back In Blackkel folytatódik a hangolódás, gyülekeznek a képviselők, sok az érdeklődő is.

7:01 – Dr. Dézsi Csaba András is megérkezett, megkezdődik a rendkívüli közgyűlés.

Dr. Dézsi Csaba András

7:03 – Glázer Tímea kért szót, és szünetet kért, fél órát, hogy a képviselők átnézhessék a kiosztott anyagokat. A testület határozatképes, 18 képviselő jelent meg az ülésen. Dr. Dézsi Csaba András szavazásra bocsájtotta a kérdést: a képviselők 13 nem, 5 igen arányban nem fogadták el a javaslatot.

7:06 – Prédl Antal, a Győr-Szol vezetője kezdi beszámolóját. Mint elmondta: azért szükséges ismét a tulajdonos, azaz a város döntése, mert a Győr-Szol speciális helyzetbe került. Prédl Antal kifejtette: bár a korábbi szolgáltató, a Global NRG kérését teljesítették, az mégis felbontotta a várossal az érvényes szerződését. A jogi szabályoknak megfelelően ekkor 7 napja lett volna új szolgáltatót találni, addig a stratégiai gázkészletből biztosították a távhőt Győrben. A város haladékot kapott a kormánytól: január 8-án reggelig kellett új szolgáltatót találni. Ha nem sikerül, akkor a kormány dönt ezügyben.

7:12 – Prédl Antal kifejtette: két ajánlatot kapott a Győr-Szol, az egyik ajánlatot adó cég korábban magas pénzügyi garanciát kért, ettől az új ajánlatban azonban már eltekintett. Ezt tárják most a közgyűlés elé. Az ajánlat a földgáz piaci árát tartalmazza – hangsúlyozta Prédl Antal. Az ajánlat az idei évre, január 8-án reggel 6 és október 1. reggel 6 közötti időszakra vonatkozik, a teljes értéke 3 milliárd 45 millió forintos többletet jelent a korábbi szerződéshez képest.

7:16 – Pollreisz Balázs kért szót. A képviselő szerint nem tisztázott: az ajánlatban a fix ár nem szerepel, mikor lesz ez végleges? Ha a szolgáltató elég magasnak ítéli az árat, vagy ha a város elég alacsonynak? Pollreisz Balázs rámutatott: ez a helyzet nem csak Győrt érinti, hanem minden, távhőszolgáltatást nyújtó várost.

7:19 – Dr. Dézsi Csaba András a kérdésre ismét Prédl Antalt kérte fel, hogy válaszoljon, ugyanis a gázszolgáltató ügyfele a Győr-Szol, nem a város. A polgármester rámutatott: a Győr-Szol ügye után született arról kormányhatározat, hogy távhőszolgáltatási szerződést nem lehet felmondani Magyarországon. Ugyanez a döntés vonatkozott egy kompenzációs keretre is, amely 35 milliárd forint – engedett betekintést Dr. Dézsi Csaba András az országos politikába.

7:21 – Prédl Antal válaszában kifejtette: a korábbi időszakhoz képest csökkentett gázmennyiségre kértek ajánlatot, ugyanis a távhőszolgáltatás mellett egyéb igényeket is figyelembe kell venniük az erőmű tekintetében. Az igazgató hangsúlyozta: gazdasági szempontokat kell figyelembe venni a döntésről. A Győr-Szol fizetési felszólítást is intézett a szolgáltató, a Global NRG felé, ugyanis a szerződés felmondása konkrét veszteséget is jelentett a Győr-Szol számára, azonban a cég szintén a korábbi számlák kiegyenlítésére szólította fel a Győr-Szolt – foglalta össze Prédl Antal.

Prédl Antal

7:25 – Az erőmű működése nincs beleszámolva a jelenlegi ajánlatba? – tette fel a kérdést Pollreisz Balázs. Prédl Antal pontosított: a téli időszak, a hidegebb napok szerepelnek az ajánlatban, így számoltak ezzel a lehetőséggel.

Mekkora a vesztesége a Győr-Szolnak? – kérdezett vissza Pollreisz Balázs. A képviselő azt is kérte, ne csak a 3 milliárd 45 millió forintos összeget kérje a város a kompenzációs keretből, hanem a várost ért veszteségeket is számoljuk hozzá ehhez az összeghez.

Balla Jenő képviselő kért szót: elmondta, hogy ő már novemberben felhívta a gázár-emelkedések okozta veszélyre a figyelmet. A képviselő hosszan fogalmazta meg a kérdését, amely a lakossági gázárak változására vonatkozott, Dr. Dézsi Csaba András azt kérte Balla Jenőtől: figyelmesebben hallgassa a közgyűlésen elhangzottakat, ugyanis a lakosok által fizetett gázár nem fog változni.

7:32 – Glázer Tímea kért szót, érdeklődött, hogy miért nincs megnevezve a cég, aki az ajánlatot adta? Bárány István szintén szót kért, ő pontosítást kért: a 10 naponként fizetendő számla mindig változó gázáron lesz számolva, vagy a mostani, januári árakon?

Mi történik akkor pontosan, ha az állam kezébe kerül a kérdés? – kérdezte Bárány István.

7:36 – Dr. Dézsi Csaba András elmondta: a piaci spekuláció következménye a mostani gázár. A polgármester megismételte: 35 milliárd forintot különített el az ilyen esetekre a kormány, Győr pedig pályázni fog a városra eső részre.

7:39 – Pollreisz Balázs – bár az őrá jutó idő már elfogyott, a téma súlyossága miatt ismét szót kapott -, megismételte a kérdést: mi történik akkor, ha a közgyűlés nem fogadja el az ajánlatot?

Vagy bedobjuk a törölközőt, és az állam megoldja a helyzetet, vagy azt mondjuk hogy fontos számunkra az önkormányzatiság, és meg tudjuk oldani önállóan a problémát – foglalta össze Pollreisz Balázs. Győr elég erős város ahhoz, hogy a gondjait megoldja – szögezte le a képviselő.

Dr. Dézsi Csaba András a válaszban kifejtette: ha az állam át is venné a távhőszolgáltatást, a számlákat akkor is az önkormányzatnak kellene állnia, így igazából nincs kérdés. Prédl Antal felhívta rá a figyelmet: nagy vagyonról van szó a távhő esetében, ha a kormánynak kell közbelépnie, akkor ezt át kellene adnia a városnak az állam részére.

7:44 – A képviselők az első határozati javaslatot, miszerint a város ne fogadja el az ajánlatot, nem fogadták el 19 nem, 0 igen arányban. A második javaslat az ajánlat elfogadásáról szólt, ez pedig 19 igen, 0 nem arányban ment át.

A Győr-Szol Zrt. ezzel felhatalmazást kapott, hogy megkösse az új szerződést, és továbbra is biztosított legyen Győr távhőszolgáltatása.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka