Győr+
2016.04.02. 08:34

Győrben már nem akadályozzák turistabuszok a Belváros forgalmát

A fejlett, korszerű nagyvárosok Európában mindenütt küzdenek a parkolási problémákkal. A sok családra jellemző kétautós forma és persze a turisták hada próbára teszi a városvezetőket. Nem kivétel ez alól Győr sem, ahová egyre több turista érkezik. Bevételt hoznak a városnak, de rontják a győriek parkolási esélyeit. A városvezetés folyamatosan keresi a kulturált parkolás lehetőségeit, hogy turista és városlakó is elégedett lehessen, különösen a város legfrekventáltabb pontjain, a Belvárosban.

 

A Széchenyi híd alatt nyolc turistabusz-parkolót alakítottak ki, s ezzel együtt bővült a személygépkocsi-parkolók száma is. Az autóbuszok fedett, kivilágított helyen éjszakázhatnak, szemeteskukák is kikerültek. Ugyanitt, a buszparkoló mellett, a győriek és Győr környékiek 3800 forintért vásárolhatnak egy hónapra szóló parkolóbérletet, rendkívül kedvező áron.

Két hét alatt az összes parkolóbérlet elkelt – mondta megkeresésünkre Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester, aki szerint az új forma egyértelműen elnyerte a győri autósok tetszését. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a Belváros önkormányzati képviselője ehhez annyit fűzött hozzá, a belvárosi autósok ennél is kedvezőbben juthatnak parkolóbérlethez, nekik egy évre 3900 forintot kell fizetniük.

Az autóbusz-parkolók kialakítása a győri idegenforgalmi szakembereknek is tetszik, ahogy Horváth Ottó, a Hotel Rába igazgatója fogalmazott: a városvezetés meghallgatta kérésüket, s bölcsen cselekedett, hogy kulturált parkolókat létesítettek.

Szállodánk forgalmának negyedét a buszos turizmus adja, sok esetben itt éjszakázó csoportokról van szó, akik a csomagjaikat a járműben hagyják, így nem mindegy, hol parkolnak éjszakára az autóbuszok – fogalmazott a Győr+ Hetilapnak Horváth Ottó, aki szerint Győr turisztikai versenyképességét növelik az új autóbusz-parkolók. A kiajánlásnál ugyanis már előre jelzik, mire számíthatnak a sofőrök, amit biztosan megnyugvással fogadnak, és előszeretettel választják Győrt.

A turisták mellett a győriek is élvezhetik a Belvárosban és további négy helyen kialakított autóbusz- parkolók előnyeit.

– A turistabuszok jobb esetben csak lassították a Belváros forgalmát, rosszabb esetben teljesen meg is bénították – mondta dr. Somogyi Tivadar, aki szerint európai megoldás született Győrben. A sofőrök már előre e-mailban megkapják a parkolók koordinátáit, de táblákon is jelzik a GPS-elérhetőséget, így gyorsan és egyszerűen beállhatnak a zárt, este kivilágított, kulturált helyekre.

A belvárosi parkolással kapcsolatos további változás az is, hogy a Tarcsay utcai piac környékén 56 újabb parkolót alakítottak ki. Ezek a szerdai és szombati piacnapokon ingyenesen használhatók, a lakossági parkolókártyával pedig folyamatosan, aminek nem csak a vásárlók, hanem a kereskedők is örülhetnek.

Virág Anita őstermelő azt mondta, amíg a felújítás tartott, kicsit bizonytalanok voltak, de most, hogy végleges formába került minden, örülnek a kulturált parkolási lehetőségnek, annak pedig különösen, hogy szerdán és szombaton ingyenes a megállás a vásárlóknak. Most már csak a friss tavaszi zöldségekre várnak, mert a parkolás mellett az is lendíthet a forgalmukon.

– Azok helyzetét is szerettük volna megkönnyíteni, akik már nem kaptak helyet a Széchenyi-híd alatti megállóhelyeken. Nekik a Tarcsay utcai piac parkolóját ajánljuk, ahol nem piacnapokon napi 200 forintért egész nap parkolhatnak vagy óránként 50 forintért – fogalmazott Radnóti Ákos. Így aki dolgozni jár, egy átlagos hónap munkanapjaival számolva is körülbelül 4000 forintos kedvező áron állhat itt is, ha már a másik kialakított parkoló most be is telt és várólistás helyek vannak.

Aki pedig ezeken a helyeken sem találna helyet, igénybe veheti a Dunakapu téri mélygarázst, ahol továbbra is kedvezően parkolhatnak a győriek éppúgy, mint a turisták. A díja óránként ötven forint, a havi bérlet ára pedig 23 ezer forint. Így bőven vannak immár parkolási lehetőségek a környéken, s sokkal kedvezőbb árakon, mint korábban.

A városvezetés a jövőben is kiemelten kezeli a parkolással kapcsolatos kérdéseket, azon dolgozunk, hogy a városlakó és a turista is gyorsan és kulturált körülmények között hagyhassa autóját és indulhasson úti célja felé – zárta Somogyi Tivadar és Radnóti Ákos.

Koloszár Tamás
fotó: Marcali Gábor