Rendkívüli közgyűlés a Városházán: tárgyalnak a gázszolgáltatóval

Fotó: Győr+
Győr+
2021.12.07. 13:45

A Győr-Szol földgáz-szállító partnere kifogásolja a földgáz-árakat, és jelezte: akár arra is kész, hogy kilépjen a jelenlegi szerződésből. A győri lakások nem maradnak távhő nélkül, de annak ára változhat a jövőben.

Egyetlen napirendi pont szerepelt a meghívón: javaslat tulajdonosi döntés meghozatalára a Győr-Szol Zrt. vonatkozásában.

Az előterjesztésben már részletesen olvasható, hogy a gázárnövekedéssel kapcsolatosan kell döntést hozni. A Győr-Szol földgázellátását 2014. július 1-jétől a Global NRG Zrt. biztosítja. A kereskedő szeretné a most élő szerződés visszamenőleges módosítását, valamint a már megkötött, jövő évre szóló szerződés módosítását is. Az első esetben közel 400 millió forintos pluszkiadásról beszélünk, a másodikban további 500 millió forintról lehet szó.

Négy lehetséges verziót tárgyal ma délután a közgyűlés.  

– Az elsőnél az önkormányzat nem engedi sem a lejárt, sem a mostani szerződés módosítását.  
– A másodiknál elfogadja a kereskedő mindkét feltételét.  
– A harmadiknál nem engedi visszamenőlegesen a szerződésmódosítást, de hozzájárul ahhoz, hogy a mintegy 400 millió forintos kereskedői igényt a 2021/2022-es szerződésben kompenzálják. 
– A negyedik pontnál pedig nem engedélyezi a már lejárt, 2020/2021-es szerződés módosítását, de hajlandó tárgyalni a jelenleg érvényesről. Például a többletfelhasználás piaci áron való kifizetéséről, emellett az úgynevezett volatilitási pódíjról (ez a szerződéses és az osztrák tőzsdei ár eltérése), illetve a kiegyensúlyozotlansági pótdíjról. Ez akkor lép életbe, ha az előző napi nominálás és a tényleges fogyasztás közötti különbség 12 százaléknál nagyobb mértékben tér el.

13:58 – A szokásoknak megfelelően AC/DC szól a Díszteremben, a Rock’n’roll train hangolja a jelenlévőket.

14:02 – Dr. Dézsi Csaba András megnyitotta a közgyűlést. 4 képviselő hiányzik, 18-an vannak jelen, így határozatképes a testüet.

14:03 – A polgármester megemlékezett Bári Olgáról, aki nemrég, 85 éves korában hunyt el. A volt képviselőt érdemei elismerése mellett a város saját halottjának tekinti.

14:06 – A képviselők elfogadták a napirendi pontot. Először Prédl Antal, a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója ismertette a helyzetet.

14:09 – Prédl Antal részletezte: a földgáz-szállító partnercég, a Global NRG Zrt. az érvényes szerződést szeretné felülvizsgáltatni, ugyanis a mostani árak mellett számukra a jelenlegi szerződés árai veszteségesek. Azt is jelezték: ha nem sikerül megállapodni, akár fel is bontják a szerződést a Győr-Szollal.

Az előterjesztés kitér arra: függetlenül attól, hogyan dönt a közgyűlés, fűtés lesz a győri lakásokban.

14:13 – Prédl Antal felidézte: ha a szerződésből kilép a Global NRG, akkor újra meg kell pályáztatni a szolgáltatást, viszont akkor piaci áron kell pályáztatni. Ennek költségei meghaladják a szerződésmódosítást a Global NRG-vel – mutatott rá a Győr-Szol vezetője. Ha megszűnik a mostani szerződés, akkor 7 nap áll rendelkezésre az új szolgáltató pályáztatására. Ha ekkor sem sikerül találni céget, akkor állami kezelésbe kerülne az eddigi városi feladat.

14:17 – Milanovich László, a távhőszolgáltatási üzletág igazgatója a Győr-Szoltól ismertette a helyzetet: a kereskedő a világpiaci folyamatok miatt kényszerült erre a lépésre.

14:24 – Balla Jenő kért szót. Számításai szerint 1 és 3 milliárd forint közötti veszteségeket jelentene a szerződésmódosítás. Feltette a kérdést, lehet-e csökkenteni Győr kitettségét a földgáztól?

14:26 – Borsi Róbert kért szót, a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság elnöke. Elmondta: közel 25 ezer lakásban van távfűtés, de a lakosokat nem érintik a fent említett számok, mert a rezsicsökkentés intézménye védi a fogyasztókat, azaz a lakosságot.

14:29 – Borsi Róbert kihangsúlyozta: “a legkisebb szükséges rossz döntést” kell meghozni. A lehetséges javaslatok közül a visszamenőlegességet nem javasolja, de a bizottság tagjai és a Győr-Szol Zrt. is a negyedik opciót preferálják (lásd fentebb – a szerk.), mert ezáltal éri a legkisebb veszteség a Győr-Szolt és Győrt is. Biztos, hogy olyan kérdésről van szó, amely komoly és nehéz, és az országban más városokban is elő fog kerülni. A Győr-Szol nagyon előnyös szerződést kötött, amelyet a világpiaci folyamatok miatt a kereskedő nem tud most vállalni, és ehhez kér mozgásteret – foglalta össze a képviselő.

14:32 – Pollreisz Balázs kért szót. A bizottsági ülésen “a négyes” lehetőséget támogatták. A visszamenőleges módosítást egyáltalán nem támogatják. “Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy visszamenőleges módosításba belemenjünk” – szögezte le Pollreisz Balázs. Egyetértett Borsi Róberttel, hogy a legkisebb rosszra kell szavazni, ugyanakkor rámutatott: sokba fog kerülni ez a városnak. Módosító javaslatot is tett: a polgármester mihamarabb kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal a gázár rögzítéséről, egész pontosan arról, hogy a szolgáltató cégek is kerüljenek be abba a körbe, akik rezsicsökkentett árat vehetnek igénybe. Pollreisz Balázs rámutatott: a rezsicsökkentés intézménye fontos, és jó, hogy ez a lehetőség továbbra is fennáll.

14:37 – Bárány István kért szót. A képviselő kiemelte: nagyon fajsúlyos kérdésről van szó. Az előterjesztés alapján ki lehetett olvasni, hogy a négyes verzió lenne a legkedvezőbb – mutatott rá a képviselő. Szintén a jövőbeni pluszköltségek mértékét firtatta a képviselő. Bárány István érdeklődött: ha az itt elfogadott variációval indul tárgyalni a Győr-Szol, de a kereskedő ezt nem fogadja el, akkor mi lesz a következő lépés? Mit tehet a Győr-Szol, ha a kereskedő cég nem fogadja el azt, amit a képviselő-testület szeretne?

14:40 – Ismét Borsi Róbertnél a szó. Pollreisz Balázs felszólalására reagált: megköszönte a javaslatokat, de hangsúlyozta: ne kommunikációs trükkökkel bagatellizálják el az ügy fontosságát.

14:42 – Pollreisz Balázs válaszolt: a képviselő azt mondta, ők is a városért dolgoznak, a polgármester felkérése is erről szólna.

14:43 – Balla Jenő szólalt fel. A képviselő szerint a város óriási veszteséget fog elszenvedni, és ezt valahonnan ki kell fizetni. Balla Jenő kiemelte; ő előre jelezte ezeket a gázárral kapcsolatos problémákat. Szerinte Magyarország gáztartalékai és gáztároló képességei megoldást jelenthetnek ebben a helyzetben.

14:46 – Fodor Roland kért szót. A képviselő szerint ilyen gazdasági helyzetben még elfogadható a szerződések újratárgyalása, de az, hogy a kereskedőcég kilépne a szerződésből, az nem biztos, hogy jogilag lehetséges.

14:47 – Szeles Szabolcs alpolgármester szólalt fel. Ez nem egy győri probléma, az egész világra kiterjedő gondról van szó. Kiemelte: szerinte nem érdemes a magyar gáztartalékokkal számolni, mert ezek nem arra valóak, hogy ezt pillanatok alatt felélje az állam, valamint a kérdés messzebbre mutat, mint a győri közgyűlés hatásköre. Gondoljuk végig a lehetőségeinket – foglalta össze Szeles Szabolcs, majd szintén a négyes pontot említette, mint elfogadható megoldást.

14:50 – dr. Sík Sándor kért szót. Nagyon helyesnek nevezte, hogy a visszamenőleges módosítást senki sem fontolgatja a közgyűlésen. A képviselő ugyanakkor elmondta: a kereskedő a jelen gazdasági helyzetben a kereskedő extraprofitra akar szert tenni. Dr. Sík Sándor kiemelte: például a takarmányok ára is duplájára nőtt az elmúlt egy évben.

14:52 – Milanovich László igazgató válaszolt a felvetett kérdésekre a Győr-Szol részéről. Rámutatott: körbetekintően, sok szempontot mérlegelve tették meg javaslataikat. Rengeteg tényezőtől függ a gáz és a távhő ára. Ha október elsejétől fogadják el a módosítást, 500-600 millió forintnyi összegről van szó. Ha a teljes szerződést visszamenőlegesen módosítják, ennek akár tízszereséről is szó lehet. A gáztól való kitettség csökkentés kérdésére elmondta: a város teljesíti a hatékony távhő-szolgáltatási előírásokat, ugyanakkor az épület-energetikai fejlesztések nem a Győr-Szol kompetenciája. A szerződésbontás jogi oldaláról elmondta: határozott idejű szerződés, melyet rendkívüli okokkal lehet csak felmondani.

15:02 – Pollreisz Balázs kért ismét szót. Nagyságrendileg mekkora haszna van a kereskedő cégnek, amióta szerződésben állnak a Győr-Szollal? – fogalmazta meg a képviselő.

15:04 – Milanovich László elmondta: 2014 óta állnak szerződésben, de nem tud pontos választ adni a kérdésre.

15:04 – Prédl Antal is válaszolt a kérdésekre. Minden lehetőséget megvizsgáltak, a legfontosabb volt, hogy a szerződésmódosítást illetően együttműködő magatartásra törekedtek, keresik a megoldást. Vizsgálták azt is, hogy ha a kereskedő felmondja a szerződést, akkor milyen kártérítési igénnyel élhet a Győr-Szol. Ez utóbbi azonban mindenképp azzal jár, hogy piaci áron kell új partnert találni – mutatott rá Prédl Antal.

15:07 – Dr. Dézsi Csaba András megköszönte a részvételt, Pollreisz Balázs módosító indítványáról elmondta: régóta tárgyal a kormány tagjaival. Megköszönte a Győr-Szol munkáját a kiváló szerződés megkötésében. Pollreisz Balázs indítványáról szavaztak a képviselők: 2 igen, 15 nem, 1 tartózkodás mellett nem szavazták meg a módosító indítványt. A polgármester elmondta: ettől függetlenül tárgyalnak a kormánnyal a kérdésről.

15:10 – Következik a különböző eljárásokról, egyesével. Az egyes verziót 16 nem, 1 tartózkodás mellett nem szavazták meg. Bárány István nem szavazott, szeretett volna új szavazást kérni, azonban ez eljárásrendileg nem lehetséges – mondta dr. Dézsi Csaba András.

15:12 – A második verziót 17 nem, 1 tartózkodás mellett nem fogadták el. A harmadik verzió szintén ilyen arányban került elutasításra.

A negyedik verziót kisebb félreértés és új szavazás kérése után 14 igen, 4 tartózkodás után elfogadta a közgyűlés.

A polgármester ezután a közgyűlést lezárta, és ahogy a kezdésnél is, ismét az AC/DC zengte be a termet.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr-Szol Zrt. | #híradó | #közgyűlés | #városháza |