Tanácsok

Lassan beköszönt a tél

Illusztráció: Pixabay
Nagykutasi Viktor
2021.11.28. 09:05

Szeszélyes és változó klímánknak köszönhetően sem a november, de még a december se igazi téli hónap. Így még nyugodtan tevékenykedhetünk a kertben. Folyamatosan gyűjtsük az őszi lombot és vigyük a komposztba vagy akár egy komposztálógödörbe.

A gyepfelületről legalább három-négynaponta szedjük össze a lombot, mert ellenkező esetben kipállik alatta a fű. Amíg a talaj le nem fagy, nyugodtan ültethetünk még gyümölcsfákat, csak az alapos beiszapolás után ne felejtsük el a tövénél felkupacolni a talajt.

Ha a kertünkbe bejuthatnak a vadak, nem árt, ha egy törzsvédő hálót is teszünk a fáink törzsére. Még nem késő a fák (főleg a csonthéjasok) törzsének lemeszelése – erre csak az oltott mész a jó. Így a téli erős napsugárzástól megóvjuk növényeinket, sőt még növényvédelmet is folytatunk, hiszen a mész fedése alatt az ott telelő kártevők, kórokozók jórészt elpusztulnak.

Ha úgy látjuk, hogy a gyep túl magasra nőtt, a reggeli dér felszáradása után még egy-egy fűnyírást elvégezhetünk. Sőt ha szeretnénk, hogy télen is szép zöld legyen, egy téli felkészítő kálium-túlsúlyos gyeptrágyával megszórhatjuk gyepünket.

A zöldségágyásokból már kikerült minden, a felszabaduló területeket készítsük el a tavaszi vetésekhez. Kezdjük meg a talajlazítást, amihez ne ásót, hanem ásóvillát használjunk, így nem átforgatjuk a talajt, hanem csak meglazítjuk azt. A felszínéről a növényi maradványokat előtte gereblyézzük össze.

A fagyérzékeny növényeinket már takarjuk be légáteresztő anyagokkal vagy a gazdaboltokban kapható úgynevezett téli takarókkal, vagy a növények tövét kupacoljuk fel föld és komposzt keverékével. Mielőtt betároljuk a szerszámainkat, gépeinket télire, takarítsuk le őket, ha kell, most cseréljünk nyeleket bennük. A permetezőt mossuk el (legjobb a szódával való átmosás), szárítsuk meg és így tegyük el.

A benzines gépeinket lehetőleg üzemanyag nélkül tároljuk el. A mostanában olyan hasznos és elterjedt akkumulátoros gépeket (főleg az akkut) lehetőleg meleg helyen teleltessük, 60-70 százalékos feltöltött állapotban. A növényvédő szereket is lehetőleg fagymentes helyen tároljuk. Sőt érdemes már a jövő évi szükségleteket beszerezni.

A kiskertekben, tárolókban figyeljünk a rágcsálók beköltözésére, előzzük meg a kártételüket. A betárolt terményt rendszeresen ellenőrizzük, sőt fagymentes időben gondoskodjunk a megfelelő légcseréről.

A szobanövényeinkről se feledkezzünk meg, óvatosan szellőztessünk, mert pár perc alatt is megfázhatnak. Mivel kevesebb a fény, így vízre és tápanyagból is kevesebbre van szükségük a növényeinknek. Mindig csak akkor kezdjük meg a locsolást, ha a földjük már tapintásra száraz. Tápoldatozni 4-6 hetente is elegendő ilyenkor őket. Nagyobb szobanövényeinket 2-3 hetente forgassuk meg egy picit, így jobban és egyenesebben fejlődnek. Hajtatóüvegben vízbe helyezzük el a jácinthagymát, pár hét múlva tavaszi hangulatot, illatot varázsol a szobánkba.

Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #kertgondozás | #tél |