Ingatlan

Íme: ez a helyzet most megyénk lakáspiacán!

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.11.23. 08:56

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül megyénk lakáspiaca. Az új lakások ára meredek emelkedést mutat országszerte, a használtaknál csak mérsékelt növekedésről van szó - áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely ismerteti azt is, hogy milyen árak jellemzőek Győr-Moson-Sopron megyében.

Csere az országos lista élén

Az egyik lényeges változás a lakosságarányos újlakás-átadásoknál látható. Az első félévben ugyanis tízezer lakosra országosan 10,1 új lakás jutott, ez élénkülést jelent a 2019 első félévére jellemző 6,6 lakáshoz és 2020 első félévében feljegyzett 8,9 lakáshoz képest. 2021 első félévében Budapest 26,3 új lakást tudott felmutatni tízezer lakosra vetítve, ezzel a főváros állt az első helyen. Győr-Moson-Sopron megye volt a második 13,2 lakással, Pest megye pedig 13,1 lakással a harmadik. Érdekesség, hogy 2015-től 2019-ig minden év első felében Győr-Moson-Sopron volt a listavezető.

Az idei év első felében Győr-Moson-Sopron megyében tízezer lakosra vetítve 13,2 új lakás épült, ami meghaladja az országos átlagot. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében, valamint Győr évek óta stabil helyezésében.” 

Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy mivel Győrben egyetem működik, a diákok és a munkába álló friss diplomások keresletet generálhatnak hosszú távon, a megyeszékhely és az ahhoz tartozó agglomeráció ingatlanpiacán. 

Emellett a megye iparilag az egyik legfejlettebb térség az országban, ezért távolabbról is jönnek munkavállalók, ők szintén támaszt adnak az ingatlanpiaci keresletnek. Ennek eredményeként a megyei ingatlanpiac is élénkülhet, ha a járvány okozta bizonytalanság eltűnik a gazdaságból.

Élénkülés, jókora eltérésekkel

Az idei év első felében 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakóingatlanok piacán, esetükben az áremelkedés 3 százalékos volt éves szinten. Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt.  Balogh László azt mondta: “Az adatokból az látszik, hogy különvált az új és használt lakások piaca. Az előbbieknél látható jelentős drágulásban szerepet kapott az építőanyagok drágulása, valamint a kereslethez mérten viszonylag szűk kínálat. Fontos továbbá, hogy a használt lakásoknál az átlagárak csak mérsékelt emelkedésére volt lehetőség, egyrészt a jelentős kínálat, másrészt a vásárlóerő korlátai miatt.”

Azt is hozzáfűzte: az új lakások piacának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy bár sok megyében az eladásra kínált új lakóingatlanokból visszafogott a kínálat, több helyen van azért fejlődés, számos esetben ugyanis saját célra építik az új lakóingatlanokat.

Mennyibe kerülnek a lakóingatlanok a megyében? 

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy október végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb újlakóingatlan-kínálat. Igaz ez Győr-Moson-Sopron megyére is. Győrben az eladásra váró új lakóingatlanok – sor-, iker- és családi házak, valamint lakások – átlagos négyzetméterára 567 ezer forintot tett ki. A használt győri lakóingatlanok ára pedig 521 ezer forint volt. 

A használt lakóingatlanokat nézve a megye jelentősebb kínálattal rendelkező városai közül Pannonhalmát 403 ezer forintos, Hegyeshalmot 407 ezer forintos, Kapuvárt 317 ezer forintos, Csornát 240 ezer forintos, Mosonmagyaróvárt 461 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. Sopronban pedig 493 ezer forintért kínálták eladásra a használt lakóingatlanok négyzetméterét.   

Forrás: ingatlan.com

Kapcsolódó témák: #Győr | #ingatlanpiac | #lakáspiac |