„Aki akkor ad, amikor szükség van rá, kétszer ad”

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2021.11.19. 14:02

A Magyarok Kenyere program lezárásaként, Szent Erzsébet napján rendezték a 11. alkalommal életre hívott lisztadományozó ünnepséget a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalban pénteken. A MAGOSZ és a NAK közös szervezésében megvalósuló jótékony programhoz idén 191 gazda csatlakozott, akik 23 tonna búzával járultak hozzá az akcióhoz.

Hagyományosan Árpád-házi Szent Erzsébet napján tartják a Magyarok Kenyere program lezárásaként a megyében a lisztadományozó ünnepséget. Ennek a jótékony akciónak az a lényege, hogy a régióban élő gazdák az adott évben learatott gabonából felajánlanak a rászorulóknak, az összegyűjtött búzát a csornai malomban megőrlik, majd egy négytagú testület a beérkezett igények alapján kiválasztja, mely szervezetek kapják az adományokat.

A programot már több mint egy évtizede szervezi a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. „Egyre népszerűbb ez a lehetőség, és egyre jobban átérzik a gazdák, mit is jelent ez a rászorulóknak. Aki akkor ad, amikor szükség van rá, kétszer ad!” – emelte ki Németh Gergely a NAK megyei elnöke. Idén 191 gazda csatlakozott az akcióhoz. Gazdaszervezetek és magánszemélyek 181 ezer forint pénzadománnyal egészítették ki a 23 tonna búzafelajánlást, ami 3 tonna búzának felel meg. Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldotta meg a lisztet, melyet a gabonából őröltek.

Fotó: Ficsór Dávid

Ezt követően jelképesen szétosztották a szervezetek képviselői között. Idén 13 megyei intézmény részesült az adományból. „A gazdák jó szívvel adják a búzát, az adományozók nagy örömmel továbbítják a lisztet, és akik fogadják, nagyon jó helyre adják tovább. Győr-Moson-Sopron megyében több ezer rászoruló kap ebből a lisztből, ami egész évben kitart” – mondta Széles Sándor, kormánymegbízott, a rendezvénynek otthont adó kormányhivatal vezetője. Az összes búzamennyiség 1/3-a határon túli magyarokhoz került.

„Több mint 10 éves ez a program, és a legfontosabb üzenete az összefogásban rejlik.A jeligeként használt 15 millió búzaszem jelképesen a 15 millió magyart jelenti, akik nem csak az országban, de az egész világon jelen vannak. Úgy gondolom, hogy csak akkor tudunk eredményesek lenni, ha tényleg összefogunk. Az elmúlt tíz esztendőben erre rengeteg jel mutat” – hangsúlyozta Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő. Csorna város képviseletében a rendezvényen beszédet mondott Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin polgármester, aki méltatta a programot. Bár voltak olyan területek a megyében, ahol az idei termés mennyisége jónak mondható, ám azok a gazdák sem fukarkodtak, ha jótékonykodásról volt szó, ahol esetleg az átlagnál kevesebb termett ebben az esztendőben.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #jótékonyság | #mezőgazdaság |