Helyére került a Tűzharang

Fotó: Marcali Gábor
Zombai-Kovács Ákos
2021.10.29. 14:34

Az egyedülálló harangjátékot biztosító kisharangok után helyére került a Városháza Tűzharangja is. Erről a polgármester számolt be a Győr+-nak, aki természetesen személyesen felügyelte a harang beemelését.

A 80 centiméter magas és 350 kilogramm súlyú bronzból készült harang az innsbrucki Grassmayr műhelyben készült, ugyan úgy, mint a kisharangok és néhány évvel ezelőtt a bencés templom harangjai is. Hatalmas daruval emelték be helyére a Tűzharangot, amivel még utómunkálatok lesznek, aztán legkorábban december hatodikán szólal majd meg.

„Valaha volt már Tűzharangja az egykori győri Városházának, de azt háborús célokra elhurcolták, az elmúlt 100 évben pedig senkinek sem jutott eszébe, pótolni azt” – mondta dr. Dézsi Csaba András. „Nem csak a 750-es jubileum miatt, de fontosnak tartottam, hogy pótoljuk az elhurcolt Tűzharangot, ami most végre a helyére is került” – tette hozzá a polgármester.

„A harang egy jelkép, egy szimbólum, minden győri számára, ezért is fontos, hogy bizonyos jeles napokon, újra megszólaljon majd” – fogalmazott a városvezető. „Egyelőre biztosan még nem tudom megmondani, mikor szólalhat meg a Tűzharang, hiszen kialakítják végleges helyét és finom hangolni is kell, de legkorábban december 6-án lesz ez a dátum a szakemberek szerint” – emelte ki a polgármester.

„Biztos vagyok benne, hogy az egyedülálló harangjáték és az új Tűzharang is komoly vonzerő lesz a hozzánk érkező turisták számára, és a győriek is biztosan szeretni fogják, hiszen nekik, értük készült mindkettő” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András. A 80 centiméter magas és 350 kilogramm súlyú harangot óriásdaru segítségével, centiméterről-centiméterre emelték be a Városháza nyugati tornyába, a nem mindennapi műveletet pedig már közben sokat fotózták vagy videózták.

Fotó: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr750 | #híradó | #városháza |