Emlékkiállítás a Triangulum Galériában

Fotókon a 25 évvel ezelőtti győri pápalátogatás

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.09.14. 19:40

A vasárnapi budapesti pápalátogatást követően, kedden a Győri Egyházmegye a Triangulum Galériában rendezett kiállítással emlékezett a 25 évvel ezelőtti Szent II. János Pál pápa győri látogatására.

II. János Pál pápa 1996. szeptember 7-én Győrben tett látogatást és tartott 160 ezer ember előtt szentmisét viharos időjárási körülmények között. A fotó- és emlékkiállítás ennek a 25 évvel ezelőtti, városunk történelmében mély nyomokat hagyó eseménynek állít emléket. A pápa negyedszázada  a pannonhalmi bencés főapátság alapításának 1000 éves jubileumára és államalapításunk 1100 éves évfordulójának megünneplésére érkezett hazánkba.

A kiállítás nem csupán azért született, hogy nosztalgiázzunk, hogy felfedezzünk önmagunkat egy-egy fotón, hanem annak a lelki élménynek a megerősítése kíván lenni, amit 25 évvel ezelőtt a jelenlévő kaphattak – hangsúlyozta dr. Veres András megyéspüspök a keddi megnyitón.  A tárlat nem csak a vallásos embereket kívánja megszólítani, hanem mindazokat, akik valamilyen módon részt vettek az akkori eseményekben, hogy újra átéljék, az akkor tapasztaltakat.

Dr. Veres András bevallotta, ő nem volt jelen a győri pápalátogatáson, hiszen akkor nevezték ki a római Pápai Magyar Intézet élére. „Teljes részvéttel voltam a győriek iránt, én a tikkasztó nyári melegben szenvedem és a televízión keresztül láttam, hogy szegény győriek a hideg, szeles, esős időtől szenvedtek. Ez talán még inkább elmélyítette a pápa látogatás élményét.”

A tárlat megnyitóján részt vett a lengyel nagykövetség  első beosztottja  Katarzyna Ratajczak-Sowa, aki többek között arról beszélt, hogy II. János Pál pápa mennyire szerette Magyarországot,  többször is járt itt,  ő volt az első pápa aki hazánkba látogatott, először 1991-ben, majd 1996-ban. Több magyart is boldoggá avatott, többek között Apor Vilmos püspököt.

Pápai Lajos nyugdíjas megyéspüspök  is felelevenítette az 1996. szeptember 7-ei élményeit. A szentatya először Pannonhalmára érkezett, majd másnap délelőtt jött Győrbe és ő köszöntötte, Ternyák Csaba volt a pápa „magyar hangja”. Az oltárt, ahol a szentmisét tartotta, Czigány Tamás helyi építész tervezte, az oltárképek Cziráki Lajos győri festőművész munkái voltak. Az oltár eredeti, 19 méteres nagy keresztje ma is az Ipari Parkban, a pápalátogatás helyszínén áll mementóként. A pápa a mise végén az időjárásra megjegyezte: talán ez a vihar is a szentlélek vihara, amely most Magyarországot átjárja. A mise után II. János Pál a Káptalandomra érkezett és együtt ebédelt a püspöki karral, majd kis pihenő után a vörös szalonban fogadta az akkori miniszterelnököt, Horn Gyulát. Délután pedig a székesegyházban az egyházmegye képviselőivel beszélgetett.

Egy személyes emléket is megosztott a hallgatósággal Pápai Lajos: “édesanyám ott ült ez egyik padban, és amikor vonultunk be a szentatyával, odasúgtam neki, hogy ő az édesanyám. Odanézett, de nem történt semmi. Csodálkoztam is, gondoltam, talán nem hallotta, mint mondtam. Aztán a mise végén, amikor vonultunk ki, megállt édesanyám előtt és adott neki egy rózsafüzért.”

  „Az egész látogatásból áttetszett, hogy ő másképp áll a magyarokhoz, mint más nemzetekhez, kíváncsi volt ránk, ismerte a történelmünket, odafigyelt a magyarokra.” – zárta gondolatait Pápai Lajos.

A  kiállítótér installációja megidézi a szentmise helyszínét, a tablókról megismerhetjük a kétnapos apostoli látogatás eseményeit.  Az egyik teremben, időrendi sorrendben haladva, végig követhetjük a pápa második magyarországi látogatásának helyszíneit, főbb mozzanatait,  a Szentatya elhangzott beszédeiből válogatott részleteket olvashatunk és tárgyi emlékek is segítik az emlékezést. A másik teremben pedig egy videó tekinthető meg a pápalátogatásról, interjúkkal kiegészítve.

Galériánk a kiállításról:

Fotó: Ács Tamás


A tárlat október 17-ig ingyenesen látogatható, naponta 10 és 18 óra között.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győri Egyházmegye | #híradó | #pápalátogatás |