Tokióból jelentjük

Kopasz Bálint: Köszönök mindent Győr! Szeretlek benneteket!

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Nagy Roland
2021.08.03. 07:12

Hőség és erős szél várta már a kora reggeli órákban a kajakosokat és kenusokat, valamint keddi elődöntőkről és döntőkről tudósító újságírókat a tokiói olimpián. Mindezek ellenére, hogy ennél jobban talán nem is kezdődhetett volna nap, a sportolók gondoskodtak:

Az elődöntőkből kajak egyesben 200 méteren Lucz Dóra,  1000 méteren a győri Kopasz Bálint, valamit Varga Ádám, a kajak párosok 500 méteres versenyében pedig a Kozák Danuta-Bodonyi Dóra és a Csipes Tamara-Medveczky Erika duó is simán jutott a fináléba. Utóbbi versenyszámban a magyarok egy előfutamban indultak es az első két helyet szerezték meg, ami egyenes út volt a döntőbe. Egyedül a K1 200-as mezőnyből Kárász Anna nem kvalifikálta magát a legjobb nyolcba.

Az biztossá vált, hogy két olyan döntő is lesz, ahol két magyar hajó is aranyéremre esélyesként küzdhet. Összesen pedig három fináléban öt magyar egységnek szurkolhattunk. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A  sajtó érdeklődés egyébként óriási a kajakos-kenus események iránt, egyik sportág versenyein, mérkőzésein sem láttám ilyen sok újságírót, fotóst, televíziós vagy rádiós kommentátort egy helyen.

Lucz Dóra egy nagyon erős mezőnyben a hatodik helyen ért célba K1 200 méteren, a Kozák-Bodonyi páros harmadik, a Csipes-Medveczky duó a negyedik lett ötszázon.

A királykategóriát pedig a győri Kopasz Bálint nyerte!

Az eredményhirdetés után a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba nyilatkozott a Győr Plusznak:

“Van Bálintnak egy ígéretem, amit teljesíteni akarok. Tavaly a Dél-Afrikai edzőtáborban megtetszett neki valami és azt megveszem neki, ha eljutok oda mégegyszer. Ha van sportoló, aki megérdemelte az olimpiai aranyat, akkor az Kopasz Bálint, nagyon sokat tett ezért a sikerért, mindent alárendelt ennek a győzelemnek, es annyira boldog vagyok, hogy ez sikerült, hogy a női páros miatt nem is szomorkodom most. Tényleg a legjobb helyre került az arany, es az, hogy Varga Ádám bejött másodiknak, az meg valami csodás dolog. Szerettem volna, ha a két fiú között holtverseny van, de ha nem Bálint nyert az nem lett volna reális, ő az egész életét erre építette fel, úgy ahogy ezt soha senki” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A dobogóról, már aranyéremmel a nyakában érkezett Kopasz Bálint, es boldogan üzent Győrbe:

Nagyon köszönöm a győrieknek, hogy szurkoltak nekem, köszönöm klubomnak a Győri Vízisport SE-nek, a vezetőknek, és ennek a csodálatos városnak azt a rengeteg támogatást, szeretetet, amit mindenben megkaptam tőlük. Ezek nélkül nem jutottam volna el a dobogó tetejére. Hatalmas öröm, hogy győriként mutathatom most meg neked ezt itt a nyakamban, az olimpiai aranyat. Győriek! Tudom, hogy ott ültetek a tévé előtt, és ezerrel szurkoltatok, örökké hálás leszek érte, nagyon köszönök mindent!” – mondta a Győr Plusznak Kopasz Bálint, aki arra a kérdésre is válaszolt, hogy milyen lemondással járt az az út, amíg eljutott ide. Régóta követem a pályafutását, és ha valakiről elmondható, hogy mindent a sikernek rendelt alá, akkor az a győri fiú.

Kopasz Bálint edzése, Győrben (Fotó: Győr+ Média)

“Kilenc éves korom óta erre készülök, eltelt tizenöt év, ami kőkemény munka volt.  A lemondás volt a legnagyobb dolog, amit megtettem az elmúlt tizenöt évben. Nem mentem el bulikba, nem barátkoztam senkivel, lemondtam a magánéletről, amit nagyon sajnálok, mert szerettem volna barátnőt tizenöt éves korom óta, de erről os lemondtam. Mindezt egyetlen célért, hogy olimpiát nyerjek itt Tokióban. Ez felemelő érzés, megérte a rengeteg befektetett munka. Látni az örömöt édesanyukám arcán. Ő készít fel kilenc éves korom óta, mindennap ott volt mellettem, megadott mindent ahhoz, hogy ide eljussak” – mondta meghatottan a Győr Plusznak Bálint, már éremmel a nyakában.

Olvasd el Kopasz Bálinttal, 2020 májusában készült interjúnkat!