Placido Domingo Győrben ad hálakoncertet a világnak

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2021.07.15. 21:17

A világ egyik legismertebb énekese, a spanyol Placido Domingo augusztus 6-án Győrben ad jótékonysági koncertet, mellyel a világ valamennyi egészségügyi dolgozójának megköszöni a Covid-19 járvány elleni áldozatos harcukat.

A 80 éves énekes legenda, a hajdani Három tenor egyike a budapesti Eiffert art Stúdióban jelentette be elhatározását, ahogy arról ma már röviden mi is beszámoltunk.

A koncertre augusztus 6-án kerül sor a Dunakapu téren. Az egészségügyi dolgozók mellett más győriek is regisztrálhatnak a Helló Győr honlapon július 26-tól. A Győr+ Média érdeklődésére Placido Domingo elmondta: a népszerű, mindenki által ismert operaáriák mellett, musical- és operettrészleteket is énekel.

A sajtótájékoztatón Prof. dr. Kásler Miklós az EMMI vezető minisztere arról beszélt: rendkívüli járvány rázta meg a világot. Védtelenek voltunk, mert a vírusról keveset tudtunk, de a tudomány egyre több tulajdonságát megismerte, és hatásos vakcinákat is előállítottak a gyógyszergyárak. Magyarország élen járt az oltásban, ennek köszönhető, hogy a harmadik vírus után megszűnhetett a szigorítások jelentős része, szabadon élhetik életüket az emberek, bár a járványt még nem sikerült teljesen legyőzni. A miniszter méltatta az egészségügyi dolgozók érdemeit. Azért is örülök a köszönő koncert helyszínének, mert Győr alkalmas nagyszabású, méltó rendezvények jó megszervezésére, fogalmazott Kásler Miklós.

A bejelentéskor a Győr+TV stábja is ott volt:

TV-s szerkesztő: Garamvölgyi Imre

Placido Domingo azzal kezdte beszédét, hogy ő és a családja is nagyon megszenvedte a súlyos járványt. „Isten kegyelméből tudtuk túlélni a betegséget.” – hangoztatta. „Ezért is gondoltam arra, hogy egy hálakoncerttel mondjak köszönetet a az egészségügyi dolgozókat a világ minden táján.”

Magyarországot, a magyar zenei a hálakoncert helyszínéül, kultúrát különösen kedvelő és ismerő mester Győrt választotta, hiszen – mint mondta -,kíváncsi ennek a nagymúltú városnak a kultúrájára, közönségére.

Prof.dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere városvezetőként és orvosprofesszorként is tisztelettel és örömmel fogadta a világhírű művész felajánlását.

Egy olyan városban várjuk örömmel, amelynek gazdag kulturális hagyománya, jelene és jövője van. Ebben a városban Richter János alkotott, most a Győri Filharmonikusok viszik tovább Győr zenei kultúrájának hírét, a Győri Balett pedig táncszínházával világszerte sikert arat. Orvosként tudom, hogy a zene gyógyítja a lelket.” – állította Dézsi professzor. Elmondta, szívkatéterezés közben zenét hallgatnak a betegek és az orvosok. Pszichológusokkal meg is vizsgáltatta, hogy milyen zene nyugtatja meg legjobban a betegeket. A klasszikusok közül leginkább Vivaldi zenéje hat a lélekre.

Galéria: Marcali Gábor

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő Győr regionális központi, gazdasági- és kulturális szerepét méltatta. Örömét fejezte ki, hogy ma már egészségügyi kockázat nélkül lehet szabad téren nagyszabású rendezvényeket szervezni.

A sajtótájékoztató követően megkérdeztük Placido Domingót, hogy melyik magyar zeneszerző hatott rá a legerősebben. A Maestro Bartók Béla nevével kezdte a sort. „A magyar zene a spanyollal rokonítható, mert ugyanolyan rezgéseket vált ki az emberből. Azért is jó azon a magyar földön járni, amely annyi tehetséget adott a világnak.” – fejtegette.

Szerinte külön öröm, hogy Győrben rendezik meg ezt a hangversenyt. Arról is beszélt: lenyűgözően szenzációsnak találja, hogy katéterezés közben zene szól a győri szívkatéteres műtőben. Ez fantasztikus, lelkendezett, s hozzátette: „Hustonban van egy szívgyógyász ismerősöm, aki egy nőt műtött meg bypass technikával, miközben az én zeném szólt.”

Korábban írtuk: