Az anyák megmentője

Semmelweis Nap: örök érvényű az üzenet

Fotó: Ács Tamás
Zombai-Kovács Ákos
2021.07.02. 13:47

A Covid-járvány idején ismét előtérbe került Semmelweis Ignác életének fő műve. A kézmosás sok ezer ember életét mentette meg az elmúlt időszakban. Ismét bebizonyosodott, hogy Semmelweis üzenete örök érvényű és nekünk, magyaroknak minden meg kell tennünk Semmelweis Ignác halhatatlanságának megőrzéséért. A világ 10 legjobb orvosának egyikére emlékeztek pénteken Győr-Szigetben, a gyermekorvosi rendelőben, ahol 2018 óta szobra is van Semmelweis Ignác Fülöpnek. A Semmelweis Napi ünnepségen a város nevében Szeles Szabolcs alpolgármester tartott megemlékezést.

„A sors úgy hozta, hogy 2020 tavaszán, de különösen 2021 első felében Semmelweis életének fő műve ismét előtérbe került” – mondta a Győr Plusznak a megemlékezés főszervezője, dr. Schmidt Péter.

„Sajnos közel 30 ezer magyar hunyt el a koronavírus következtében, de ne felejtsük el, hogy számuk sokkal több lett volna Semmelweis tanai nélkül” – tette hozzá a gyermekgyógyász háziorvos. „Semmelweis Ignác Fülöp üzenete örök érvényű és nekünk, magyaroknak mindent meg kell tennünk halhatatlanságának megőrzéséért” – fogalmazott dr. Schmidt Péter.

A város nevében Szeles Szabolcs, a körzet önkormányzati képviselő, Győr alpolgármestere vett részt a szigeti megemlékezésen, ahol beszédében Semmelweis Ignácot méltatta.

„Nem csak a magyar orvostudomány, de a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja, nem véletlenül sorolják a világ 10 legjobb, legmeghatározóbb orvosa közé” – hangsúlyozta az alpolgármester.

„A sors fintora, hogy roppant egyszerűnek tűnő, de kiemelten fontos találmánya, az alapos kézmosás most, a Covid-járvány idején újra előtérbe került és rengeteg ember életét mentette meg” – emelte ki Szeles Szabolcs.

„Köszönöm doktor úrnak és a Győr-Szigetiek Baráti Körének az évek óta tartó értékes munkát, ahogyan ápolják Semmelweis Ignác emlékét itt, ebben a városrészben, ahol nem csak a múltra való emlékezés fontos, de a jövő építése is, hiszen számos fejlesztés valósult vagy valósul meg Szigetben” – zárta szavait az alpolgármester.

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #megemlékezés |