Gazdaság

Győriek a leggazdagabb száz magyar között

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2021.06.11. 16:17

Öt Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozó került be a száz leggazdagabb magyar közé a vagyon szerinti lista alapján – derül ki az évente megjelenő kiadvány legújabb számából.

Gazdasági és egészségügyi válsággal kezdődött és folytatódott az elmúlt év – így kezdi bevezetőjét a szerkesztő Szakonyi Péter. Értékelése szerint a vendéglátás és a szállodai szektor kapitulált a vírus előtt, de hogy miként hatott más területekre, az még nem derült ki.  „A gazdaságba öntött kormányzati pénzek és a hitelmoratórium ugyanis tompították és eltérítették a járvány hatásait – itthon és külföldön egyaránt.” – fogalmaz Szakonyi Péter.

A vagyoni listát Mészáros Lőrinc vezeti, őt Csányi Sándor követi, a harmadik pedig Gattyán György. A győriek közül Paár Attila érte el a legjobb helyezést, ő a 21. leggazdagabb magyar. Építőipari cégcsoportja, a WHB Group 2020-ban is kiemelkedő évet zárt. Az összesített árbevétele meghaladta a 130 milliárd forintot, ebből a csoport zászlóshajója, a West Hungaria Bau Kft. egymaga 76 milliárdot termelt. Az eredmény tekintetében a Paár Attila által birtokolt cégcsoport 15 milliárd forintot ért el, ez 5 milliárddal több, mint 2019-ben – olvasható a kiadványban. A Wes  Hungaria Bau a hortobágyi, a győri,  és budapesti mellett saját tulajdonú telephelyet hozott létre Pakson is. A Lipóti Pékség tulajdonosával, Tóth Péterrel egy hatalmas sütőipari központot is építenek Hatvanban. Elkezdték a győri ETO Park Élményközpont revitalizációját is. Paár Attila becsült vagyona 63,5 milliárd forint.

A gép- és buszgyártásban érdekelt Krankovics István 28,4 milliárd becsült vagyonával az 54. helyen áll. A vírusválság ellenére rekordszámú, több mint 300 buszt gyártottak Moonmagyaróváron és Győrben. Lapzártakor még folyamatban voltak azok a tenderek, amelyen a Kravtex-Kühne Csoport több száz busz szállítására pályázott. A társaság tavalyi árbevétele 15 milliárd forint, adózás előtti eredménye meghaladta a 4,3 milliárdot, a még nem konszolidált adatok szerint.

Az energetikával és agráriummal foglalkozó, ugyancsak győri Gasztonyi Lászlónak és családjának a cége egy napra sem állt le a koronavírus miatt, egyetlen embert sem kellett elküldeniük, s a munkaidőt sem csökkentették. Egyre több feladatot kaptak az élelmiszeripartól és az agráriumból. A család maga is belevágott egy jelentős biofarm építésébe és működtetésébe Tényőn. Hitel nélküli, több mint 2 milliárdos beruházással állattartó, hús- és élelmiszerfeldolgozó gazdaságot hoztak létre. Tevékenységükbe bekapcsolódik a mosonmagyaróvári agráripari tudás őrző, fejlesztő Győri Széchenyi egyetem is. A cégcsoport tavaly 4,5 milliárdos árbevétel mellett 800 millió forintos adózás előtti eredményt produkált. Ezzel a 74. helyre került az országos rangsorban.

A hulladékgazdálkodásban érdekelt Horváth fivérek, Ernő és Ferenc becsült vagyona 17,3 milliárd forint. Cégük, az Alcufer számára nem  indult ígéretesen az esztendő, hiszen a stagnáló gazdasági környezetben csökkentek a megrendeléseik. Az év második felében azonban megélénkült a gazdaság. A cégcsoport konszolidált árbevétele csökkent ugyan tíz százalékkal, ám így is meghaladta az 52 milliárd forintot. Árbevétel-arányos nyereségüket lapzártakor 3 százalékosra becsülték. Csoportszinten 31 telephelyet működtetnek, több mint 700 dolgozóval Évente átlagosan több mint 650 ezer tonna újrahasznosítható hulladékot forgalmaznak. Az országos vagyonlista 82. helyére kerültek.

Megszenvedte a vírusjárványt a vendéglátás kiszolgálására szakosodott Matusz Balázs, aki így is felfért a százas listára, igaz, most annak az utolsó helyére.  A Matusz-Vad Zrt. forgalma elérte a 15 milliárd forintot, igaz, az előző rekordévben még 20 milliárdot regisztráltak. A válság kirobbanásakor három nap alatt 80 százalékot esett vissza a forgalmuk, az éttermek ugyanis egycsapásra és tartósan bezártak. A Matusz- Vad Zrt. így is meg tudta tartani munkatársainak kétharmadát. A jövőben országszerte több mintaboltot nyitnak, s hangsúlyosabban lesznek jelen a lakossági piacon.

A kiadó regionális listát is készített. Nyugat-Magyarországon nyolc, milliárd fölötti vagyonnal rendelkeziő ember él:  Major Péter, Bogisich Ferenc, Berkes Mihályné, Csitkovics Tibor, Szekeres István, Czigler Csaba, Turbucz Ádám, Kiss János Jakab, Markovszky György Tamás, Koltai Péter, Tóth Péter, Bruder Balázs, Varga Lajos, Farkas Péter.

A kötet több elemzést, interjút és közvéleménykutatást is tartalmaz.

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #pénz |