Operatív törzs

Visszavezetik a tervezhető egészségügyi ellátásokat

Fotó: Pixabay
Győr+
2021.05.07. 11:57

Hétfőtől nyitnak a középiskolák is, május 13-ától pedig visszavezetik a tervezhető ellátásokat az egészségügyben - jelentette be az országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Folyamatosan javulnak a magyarországi járványügyi adatok, és ez mindenképpen biztató hír – kezdte tájékoztatóját az országos tiszti főorvos.

Dr. Müller Cecília elmondta: bizakodásra adnak okot az oltottsági számok is, azonban a járvány még velünk van, a harmadik hullám leszállóágában vagyunk – tette hozzá.

A tiszti főorvos újra megismételte: rendkívül fontos, hogy felvegyük a második oltást is, hiszen magas hatékonyságú védelmet a második oltás biztosít a koronavírussal szemben.

Emlékeztetett rá: az elmúlt 24 órában 106 beteget elveszítettünk, tehát továbbra is kiemelten fontos a fertőzések megelőzése.

Eddig 4 millió 813 ezer fő regisztrált az oltásra, a Pfizer-vakcinával pedig a 16-18 év közöttieket oltják. A mai napon éjfélig lehet regisztrálni a fiatalokat, a határidő ekkor lejár – hívta fel a figyelmet.

Dr. Müller Cecília megerősítette: valamennyi – tehát mind a hatféle – Magyarországon használt vakcina hatásos és biztonságos.

További jó hír, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a múlt heti stagnálás után csökkenni kezdett országos átlagban. Pest megyében és a fővárosban mértek csupán néhány mintavételi helyen enyhe emelkedést.

A javuló járványügyi adatok lehetővé teszik, hogy az óvodások és az iskolások jövő hétfőtől ismét látogathassák közösen a sportlétesítményeket (uszodák, jégpályák, sportcsarnokok, edzőtermek). Május 10-étől lesz hatályos a rendelet.

A nyitás újabb lépéseként pedig május 13-ától az előre tervezhető egészségügyi ellátások (rehabilitációs és elektív) ismét igénybe vehetők lesznek az egészségügyi intézményekben. A vizsgálatokhoz védettségi igazolás, vagy védettségi igazolás hiányában 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, illetve az ellátás helyszínen egy frissen elvégzett második negatív teszt is szükséges lesz. Dr. Müller Cecília ezzel kapcsolatban kiemelte: senkit sem zárnak ki tehát az ellátásokból.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus | #Magyarország |