Győr+
2012.03.12. 08:00

A március 15-i ünnep programja

Március idusa a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc, a függetlenségért és az alkotmányos berendezkedésért folytatott küzdelem kezdete. A magyar sajtó napját is március 15-én ünnepeljük annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt.

Győrben a hagyományoknak megfelelően március 15-én 10 órakor a Honvéd ligetben koszorúzással és Borkai Zsolt polgármester beszédével kezdődik az ünnep, majd A „…dalom Viharodnak előjele, forradalom” című ünnepi műsor következik.

A program a díszalegység felvonulásával folytatódik 11 órakor a Városház téren és a Szent István úton. A győri önkormányzat ünnepi díszközgyűlése délben kezdődik a Richter Teremben, ahol a polgármester díjakat ad át. A díszközgyűlésen a Győri Filharmonikus zenekar ad ünnepi hangversenyt.

A költő visszatér című rockopera a Magyarock Dalszínház előadásában, Varga Miklós főszereplésével este hat órától a Városház téren látható, hallható.

Városszerte különböző helyeken és időpontokban további programok várják az érdeklődőket.

Márciusi dallamok címmel tartanak megemlékező műsort a Likócsi Közösségi Házban március 12-én, 15 óra 30-tól.

Győrszentiván lakóit március 14-én 16 órától a Molnár Vid Bertalan Közösségi Házba várják ünnepségre. A műsort követően fáklyás felvonulás és megemlékezés lesz a Hősök szobránál.

A ménfőcsanaki kerületi ünnepség március 14-én, szerdán 16 óra 30-kor kezdődik Szabó János huszárszázados emlékművénél. Az ünnepi műsor helyszíne a Bezerédjkastély.

A gyirmóti templomkertben március 14-én 16 órakor kezdődik ünnepi megemlékezés.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara március 14-én, 10 óra 15 perckor ünnepséget rendez az intézmény dísztermében. Petőfi halála – Fehéregyháza 1849. július 31. címmel Szűcs Gábor irodalomtörténész, Petőfi-kutató tart előadást.

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter