Kókusztejberizs szilvakompóttal

Győr+
2019.08.04. 08:50

Elérkezett a kedvenc időszakaim egyike, amikor a régi, magyar gyümölcsünk érik és lilul. A szilva a leghálásabb gyümölcseink királynője, amiből percek alatt isteni desszert készült!

A rózsafélék családjába tartozó szilva gyönyörű árnyalattal rendelkezik, amivel bármilyen édességet, ételt feldob. Édesen és sósan is használhatjuk, mert magas rosttartalma, sűrű textúrája miatt azonnal krémes lekvár és húspác is születik belőle egyaránt. Ennek ellenére igyekszem minél több receptet hozni rá és variációt, mert amellett, hogy kiváló: galetteként, pitében, kompótnak, szósznak, levesnek, dzsúsznak és pudingba is, rengeteg vitamint tartalmaz. Frissen és aszaltan is érdemes szilvát fogyasztanunk napi 1 nagy marékkal, ami olvasatomban 5 szemet jelent.

Magas a C-vitamin, kalcium, magnézium és rosttartalma, aminek köszönhetően tisztító hatása van. Öregedésgátló, vértisztító és gyulladáscsökkentő. Sokan alkalmazzák a tisztítókúrák során is a szilvát, de egészen magas cukortartalma miatt, valóban egy marék a hivatalosan megengedett. Ebből kifolyólag viszont cukor hozzáadása nélkül készítem egy kis fazékban, pár csepp citrommal, egy csepp olívaolajjal 3 perc alatt összefőzve és palacsintába, vajas pirítósra, vagy a sajttorta, zabkása mellé bátran fogyasztom, mert egészséges.

Bevásárló lista:

Tejberizshez:

250 ml kókusztej (konzerv)

60 g rizs (gömbölyű)

csipet só

2 kk eritrit

50 ml víz

Szilvakompóthoz:

500 g szilva

1 kk vaj vagy olívaolaj

fél citrom leve (elhagyható)

csipet fahéj

Elkészítés:

1. Egy teflon edényben felteszem az átmosott rizst a kókusztejjel, a vízzel, sóval, édesítővel együtt főni. Lefedve 25 percig, kis lángon főzöm, majd lehűtöm.

2. A szilvát megmosom, kettévágom, negyedelem és egy kisebb fazékba a citromlével (ha nincs, pici vízzel), fahéjjal, olajjal, közepes lángon, kevergetve 3-4 perc alatt megfőzöm. Ezzel az időtartammal megfő, de friss és ízes marad. Amennyiben édesebbre szeretnénk, a végén adjunk hozzá cukrot vagy eritritet, hogy ne égjen le.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!