Helyi fejlesztések

Újabb projektek keretében folytatódnak a felújítások

Győr+
2020.08.25. 12:20

A győri önkormányzat hét újabb projektje nyert támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Cikkünkben röviden összefoglaljuk a lényeget.

Folytatódik a Reptéri út felújítása. A beruházás célja a mintegy 1152 méter hosszú útszakasz felújítása által a gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitását ösztönző közlekedésfejlesztés megvalósítása. Az önkormányzat egy másik európai uniós támogatással megvalósuló projekt keretében tervezi a Reptéri út mellett futó kerékpárút megépítését is, ahol a gyalogos közlekedés is lehetővé válik. A felújítandó útszakaszon a meglévő 6-6,5 méteres szélességet 7,5 méteres burkolati szélességre bővítik, illetve a teherforgalom számára leállósáv, közterületi parkolási lehetőség épül.

Támogatást nyert a város a Kálóczy téri csónakház és a hozzá tartozó partszakasz felújítási munkálataira is. Győr központi, frekventált részén, a Kálóczy téren helyezkedik el az a sportközpont, ahol a projekt keretében a csónakház és zöldterületének megújítása, valamint kishajó-kikötő építése valósul meg. A beruházás eredményeként olyan sport- és szabadidőközpont létesül, melyben a hajók kikötését, tartózkodását, tárolását biztosító szolgáltatási egységek és helyiségek is helyet kapnak.

Egy innovatív, kulturális-közösségi funkciójú térként megújul a jelenleg is közösségi programok helyszínéül szolgáló Nefelejcs köz. Megtörténik a térburkolat felújítása és cseréje, lehetővé válik a térről nyíló Ispita épület akadálymentes megközelítése, valamint sor kerül a Rómer Ház melletti terasz kialakítására is. Elsődlegesen a Rómer Ház által szervezett programok színesítését, új programok indítását teszi lehetővé a felújítás és eszközbeszerzés.

A József Attila úti rendelő átalakítása és bővítése is szerepel a programban, ahol jelenleg felnőttorvosi és védőnői ellátás, valamint gyermekorvosi ellátás folyik. A két különálló épület az 1970–80-as években épült, és az 1990-es évek végi komplex külső-belső felújítás ellenére ezek az épületek mára már nem képesek kiszolgálni a városrész járóbeteg-ellátási igényeit. A jelenleg szabad terület beépítésével egy új épületegységet alakítanak ki, melyben a védőnői szolgálat tanácsadó irodáit helyezik el. A felnőttorvosi és a gyermekorvosi rendelők – belső funkcióbővítés mellett – az eredeti helyükön maradnak.

A Generációk zöld belvárosa elnevezésű projekt keretében a Generációk Művelődési Háza és az Eötvös park újul meg. A projekt a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálja. „A projekt keretében zajlik az Eötvös park felújítása, amely a belváros egyik fontos zöldterületét újítja meg, és ruházza fel új funkciókkal. A célunk, hogy ne csak széppé, hanem élettel telivé váljon a liget, ezért hívtuk ötletpályázatra a fiatalokat, hogy ők tervezzék meg, mit látnának szívesen a park központi terén. Nagyszerű munkák születtek, és örömteli, hogy sok fiatal gondolkozik kreatív módon a város jövőjéről” – mondta el dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Egy másik projekt keretében létrehozzák a Győri Református Bölcsődét. „Lényeges, hogy olyan kapacitás álljon rendelkezésre, amely valós segítség a győri kisgyermekes családoknak. A kormány családbarát intézkedései között szerepel az a bölcsődefejlesztési program, amelynek célja, hogy a férőhelyek száma országosan a jelenlegi 50-ről 70 ezerre nőjön” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András. A polgármester hozzátette, a szándék az, hogy minden kisgyermekes szülő, aki szeretné, bölcsődében tudja elhelyezni gyermekét.

Győrben több hasonlóan jelentős fejlesztés is várható a közeljövőben, köztük a Szalay úti bölcsőde modernizálása. A projekt keretében egy 6 csoportszobás bölcsőde épül, mely a meglévő Kígyó utcai bölcsődében rendelkezésre álló négy csoportszoba áthelyezését, valamint további két csoportszoba kialakítását teszi lehetővé 84 férőhely létesítésével.

A projektekben szereplő fejlesztések konkrét kivitelezése a szükséges közbeszerzési és egyéb eljárások sikeres lefolytatását követően kezdődik.

Kapcsolódó témák: #Győri önkormányzat | #helyi fejlesztés |