Gyárváros

Hadat üzentek a szabálytalankodó autósoknak

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Havassy Anna Katalin
2020.07.10. 07:12

A legutóbbi közgyűlésen a városvezetés határozottan kérte a rendőrség fokozott jelenlétét az utakon, ugyanis számos lakossági jelzés érkezett már azokról, akik versenypályának tekintik a város útjait. Csütörtök este Gyárvárosban találkozunk Hajtó Péter önkormányzati képviselővel és a rendőrökkel.

Az Ipar út és a Nagy Sándor József utca kereszteződése nem véletlenül kiválasztott helyszín volt: nemrég egy, a megszabott sebességet jelentősen túllépő sofőr a sarkon álló fagyizó kerítésébe csapódott. A helyreállítás már elkezdődött, de a kifeszített szalag még mindig jelzi: komoly károkat okozott a magáról és a szabályokról megfelejtkező autós.

Hajtó Péter önkormányzati képviselő is nemet mond a gyorshajtásra

„A júniusi közgyűlésen kértük Váczi Attila rendőr alezredest, a Győri Rendőrkapitányság vezetőjét, hogy legyen a segítségünkre, s szüntessük meg az illegális gyorsulási versenyeket, értessük meg az emberekkel, hogy másokért is felelnek vezetés közben.”kezdte Hajtó Péter, a városrész önkormányzati képviselője, aki azt is elmondta: nagyon sokan keresték meg őt is, hogy az Ipar út és a Nagy Sándor József utca kereszteződése gócpont, s a környéken is sok a probléma. Kiemelte, hogy a fentebb említett „fagyizós balesetnél” akár emberéletek is véget érhettek volna: sok család látogatja a helyet, kisgyermekestől.

Száguldozó autók veszélyeztetik a gyalogosokat, illegális tuningkocsik hangja zavarja a pihenést és többen a kijelölt gyalogosátkelőkön sem értik magukat biztonságban.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester maximálisan támogatja a kérésünk, s ő is határozottabb fellépést sürgetett a rendőröktől. A mai ellenőrzés ennek a megbeszélésnek az egyik első jele, ugyanis szeretnénk, hogy több hasonló baleset ne legyen, mint ami nemrég itt történt a sarkon. Bízom benne, hogy az emberek közlekedési viselkedése is befolyásolható a jó irányba. A rendőröknek pedig köszönjük a segítséget és az együttműködést.” – zárta a képviselő.

A sofőrökkel a szondát is megfújatták

Csütörtökön egyébként is nagyszabású ellenőrzést tartottak városszerte az egyenruhások: volt ahol sebességet mértek, máshol igazoltattak, szondáztattak, s ellenőrizték a gépjárművek állapotát is. Turi Gergely Sándor rendőr hadnagy, a Közrendvédelmi Osztály alosztályvezető helyettese a Győr+ Média kérdésére elmondta:

Fokozatosan jelen vannak a kollégák az utakon, rendszeresen ellenőrizzük a gépjárművezetőket és a gépjárműveteket is. Az ellenőrzések legfőbb célja, hogy kiszűrjük a forgalomból azokat a sofőröket, akik szabálytalanul haladnak, esetleg alkoholt vagy más tudatmódosító szert fogyasztottak és az autók műszaki állapotát is ellenőrizzük. A sebességmérések alkalmával a gyorshajtókat kérjük számon, s persze minden intézkedésnek preventív célja is van részünkről. Az Ipar út közkedvelt helyszíne a gyorshajtóknak, de a város többi részén is egyre gyakrabban kell számítani az ellenőrzésekre.”

A műszert senki nem cselezheti ki

S valóban, míg a helyszínen voltunk, a sebességmérést végző rendőrök többeket is kiemeltek a forgalomból. A helyszíni bírság összege 5000-50.000 forintig terjedhet, a sofőrök többsége szó nélkül elfogadta a tényt: gyorsan hajtottak. Nem tűntek notórius szabályszegőnek, csak épp egy kicsit elkalandoztak, vagy a gázon maradt a láb. A szabályszegésnek azonban következménye van, elismerték a hibát, vállalták a felelősséget, ígérték, hogy legközelebb jobban figyelnek. Persze befutott „nagy fogás” is: egy fiatalembernek sikerült elérnie a 100 km/h sebességet, lakott területen belül. A mosolya a büntetés összegétől már nem tűnt őszintének. Talán csütörtök este, Gyárvárosban őt is sikerült jobb belátásra bírni…

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Frissítés:

A Rendőrség péntek reggel adatokat közölt a csütörtöki ellenőrzésről, ezeket most mi is megosztjuk olvasóinkkal:

Az ellenőrzések ideje alatt a rendőrök 26 járművezetővel szemben sebességtúllépés miatt intézkedtek, 2 sofőr esetében szabálysértési feljelentéssel éltek, mivel egyikük járművének műszaki paraméterei nem feleltek meg a szabályoknak, míg a másik eltiltás hatálya alatt vezetett.

Ezen túl 7 járművezetővel egyéb közlekedési szabályszegés miatt helyszíni bírságot szabtak ki, míg egy embert bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő a rendőrkapitányságra.

Az ellenőrzés során 20 óra 30 perckor a járőrök egy 29 éves járművezetőt igazoltattak a Knézich utcában. Az intézkedés során a rendőrök megállapították, hogy a férfival szemben a Győri Törvényszék elfogatóparancsot adott ki, illetve az is kiderült az adatainak ellenőrzésekor, hogy eltiltás hatálya alatt vezette járművét, ezért őt elfogták. A rendőrkapitányságra történt előállítását követően – mivel gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a férfi kábítószert fogyasztott – vele szemben drogtesztet alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott. A 29 éves körözöttet – őrizetbe vételét követően – a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság fogdájába vitték. (Forrás: police.hu)

Kapcsolódó témák: #Győri önkormányzat | #közlekedés | #rendőrség |