Győr+Konyha

Spárga és buggyantott tojás trükk

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.05.17. 07:20

A konyhában vannak gyakorlást és tehetséget igénylő feladatok, de rengeteg finomság csak egy jó trükkön vagy technikán múlik. Most elárulok még kettőt.

A tökéletes buggyantott tojást egy szezonális spárga tudja csak még jobban feldobni. Mindkettőt rendkívül egyszerű elkészíteni és ráadásul pontosan 12 perc alatt készül el az egyébként éttermi fogás.

Az egyik technika egy olasz, a másik egy francia szakácstól van, amit már sokan tudunk, de még mindig nem elegen. A spárgát ugyanis mindig előfőzöm, hogy ízes és kellemesen roppanós legyen. Rendkívül jól áll neki a szalonna is, ahogy a tojásnak is. Éppen ezért a héj nélküli lágytojás receptjét itt találod az elkészítésben, ami tulajdonképpen a buggyantott tojás.

Bevásárló lista (2 főre):

150 g spárga

2 citrom karika

1 szelet szalonna

1 kk só

10 szem egész bors

1 karika friss gyömbér

2 db tojás

Tálaláshoz: 2 szelet rozskenyér, pár szem capri bogyó, aszalt paradicsom, friss bors, olívaolaj

Elkészítés:

A spárgához egy nagyobb fazékba hideg vízbe teszem bele a gyömbért, citromot, sót és borsot, így forralom fel. Amikor zubog a víz, a spárgákat 10 percre beledobom. Egy serpenyőben 1 szelet vékonyra csíkozott szalonnát pirítok (hideg serpenyőben teszem a szalonnát, hogy kiolvadjon a zsírja.) Ebbe teszem a főtt spárgákat és 1 perc alatt átfuttatom. Egyenesen a pirított rozskenyérre teszem. Erre érkezik a tojás.

A buggyantott tojáshoz újfent egy nagy fazék (kb. 2 liter) vízre lesz szükség. A vizet majdnem forralásig melegítem, de nem szabad, hogy zubogjon, csak éppen hogy gyöngyözzön. Szükség van még egy mély merőkanálra. A tojást egy kis pohárba leütöm, magam mellé készítem. A merőkanálba felveszek a forró vízből egy keveset (max. fél dl) a fazék fölé tartom. A merőkanálba öntöm a tojást, a kis vízbe, ebbe egy kicsit tartogatom, körözök vele. Így kap egy védőréteget, peremet, hogy szép kerek formája legyen, ne lapuljon ki vagy nyúljon-máljon. Miután kicsit köröztem vele (fél perc), ezután szépen lassan beleeresztem a merőkanál tartalmát a fazék vízbe. Hopp és elmerült. 2,5 percig hagyom, közben ügyelek a vízre, hogy ilyen gyöngyöző maradjon. Ezután egy szedőkanállal alányúlok, óvatosan, mert picit leragad. Egyenesen a spárgás kenyérre teszem vagy zöldség saláta vagy főzelék tetejére, ami éppen jól esik. Kettévágom, borsozom, caprival, aszalt paradicsommal szórom és egy kis olívaolajjal. Mennyeien krémes!

Tipp: A buggyantott tojásra is a vendég vár és nem fordítva. Az utolsó pillanatban készítsük el a fogyasztáshoz!

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha | #Szarka Zsófi Konyhája |