Győr+ Konyha

Kovászos kakaós csiga

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.04.20. 08:24

Nem tudom, létezik-e túl csokis kakaós csiga, de ez a határt súrolja. Pihe-puha tészta és ordító csokoládétöltelék jellemzi ezt a receptet.

Csak bámulok magam elé, amikor minden élesztőt kihagyva, egy hűtőből elővett kovászból készül el ennyire lágy és könnyed tészta. Mi, akik nem a mikrobiológiával foglalkozunk, mégis közvetlenül látjuk és tapasztaljuk az élet mindennapos területein ezeket a kis természetes csodákat a konyhában, szerintem még jobban rá tudunk csodálkozni a természetes gombákra. Leírok két kakaós csiga receptet is, az egyik a teljesen hagyományos verzió, a másik pedig egy magos tönkölyös, visszafogottabb fajta. Én mindkettőt szeretem.

Kovászos (vagy élesztős) klasszikus kakaós csiga

Hozzávalók:

500 g finomliszt

250 ml (2,8%) langyos tej

2 csomag vaníliás cukor

1 ek kristálycukor

1 tojás

1 tojássárgája

1 narancs reszelt héja

180 g érett, aktív kovász (vagy 25 g friss élesztő)

80 g olvasztott vaj (82%)

1 tk. só

Tönkölyös kakaós csiga

Hozzávalók:

200 g fehér tönköly liszt

150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt

100 ml olaj

1 mk só

100 g pörkölt mag: mogyoró, dió, napraforgómag, tökmag

1 ek eritrit  vagy nádcukor

20 g élesztő

50 ml tej

1 db tojás sárgája

1 db tojás

Töltelék

150 g étcsokoládé

100 g vaj

70 g porcukor

1 ek rum

1 ek holland kakaópor

1 ek narancslé (elhagyható)

fél kk só

Hagyományos kovászos kakaós csiga elkészítés:

Amennyiben élesztővel készíted, ugyanígy járj el, mint a leírtakban, csak az élesztőt keverd el a tejben a kovász helyett.

Előző este kemény kovászt készítek, ami annyit jelent, hogy 50 g anyakovászt feletetek 100 g liszttel és 50 g vízzel. Ezt másnap vagy 6 óra múlva, amikor már szép magas és buborékos, elkeverem a langyos tejben, hozzáadom a cukrot, tojást, olvasztott vajat. Én egy kézi habverővel szép simára kevertem és ehhez szitáltam hozzá a kimért lisztet. Becsületesen dagasztottam 15 percen keresztül, ezután adom csak hozzá a sót, és letakarom 2,5 órára. Nálunk kb. 20 fok van bent, de 25 fok körül 1,5 óra alatt is megkel. Ezalatt a kelési idő alatt viszont 2x áthajtogatom, azaz téglalappá lapogatom és feltekerem. Ha feltekertem, akkor a másik oldalról is feltekerem. Szép kis tartást ad a tésztánknak.

A tölteléket elkészítem mindeközben. A vajat felolvasztom egy kisebb lábasban a csoki felével. Leveszem a tűzről, hozzáadom a csoki másik felét kockákban és addig kevergetem, amíg el nem olvad. Teljesen kihűtöm a tölteléket, hogy keményebb legyen. Amennyiben túl keménnyé dermedve, picit visszamelegítem, de csak picit.

Ezután téglalappá sodrom a tésztát, kb. 60×25 cm-re és megkenem a töltelékkel. Szorosan feltekerem és óvatosan, de a csoki nem nagyon csurog ki belőle, egészen kemény. Felszeletelem, nekem ebből a mennyiségből kb. 12-13 darab szokott kijönni. Sütőpapíros tepsire ültetem őket, majd hagyom a duplájára kelni kb. 1 óra alatt. Általában estére készülök el vele, a hűtőbe teszem és 10 órán keresztül kelesztem, lefóliázva 7-8 fokos hűtőben. Amikor kiveszem a hűtőből, akkor még 1,5 órán keresztül meleg helyen hagyom kelni és utána teszem a sütőbe 180 fokra 35 percre.

Trükk: A sütési időből, ha eltelt 20 perc, akkor kiveszem a csigákat és forró, vaníliás cukros tejjel meglocsolom mindegyiket. Egy csigára egy evőkanállal. Szép pirosak és ropogósak lesznek tőle.

Tönkölyös kakaós csiga elkészítése:

Egy tálba beleszitálom a kimért lisztet, hozzákeverem a sót és a langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt, majd 10 perc alatt felfuttatom. Ezután a liszt közepébe mélyedést csinálok, jöhetnek a tojások, az élesztő, és kidolgozom – kb. 10 percig dagasztom -, ezután 3 részletben hozzádagasztom az olajat is, hogy teljesen beleolvadjon a tésztába. Letakarva kelesztem 40 percig. Megpirítom a magokat egy serpenyőben, kihűtöm, és amikor lejárt a kelesztési idő, alaposan hozzádagasztom. Általában téglalappá lapítom a tenyeremmel a tésztát, beleszórom a magokat és feltekerem, majd másik irányból is feltekerem. Ezt megteszem 3x, ezután 10 percig pihentetem, majd kinyújtom téglalap alakúra, megtöltöm a csokis töltelékkel, ami akár szilvalekváros és meggyes is lehet a csoki mellett. Miután feltekertem, kb. 10 csigát szeletelek, sütőpapíros tepsire teszem őket és kelesztem, szintén meleg helyen 30 percig. Előmelegített sütőben, 170 fokon sütöm 20 percig, majd ekkor kiveszem, pici tejjel locsolom őket és visszateszem még 10 percre, hogy pirosra süljenek.

Dupla adagot szoktam készíteni, mert a felét berakom lezárható fóliába a fagyasztóba és, ha 3 héten belül előveszem, csak várok 2 órát, hogy kiolvadjon vagy mikrózom 10 másodpercre.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |