Orchidea a lakásban

Fotó: Nagy Ferenc
Nagy Ferenc
2020.04.17. 12:34

Most, hogy jóval több szabadidőnk van a „maradj otthon” időszakban, sokan fordulunk vissza a természetes életmódhoz.

Rájöttünk, hogy a különféle tárgyak birtoklása nem feltétlenül okoz annyi örömöt mint ahogy azt korábban gondoltuk. Ezért akik megtehetik szívesen gondozzák kertjüket, vagy többet foglalkoznak háziállataikkal. Olvasóink kérdezik tőlem, hogy aki lakásban tengeti mindennapjait, ugyan miként kertészkedhet?

Nyilván a szűkösebb lehetőségek híján, a szoba- és balkonnövények jöhetnek számításba elsősorban.

Közülük is kiemelkedik népszerűségével az orchidea félék csoportja, amely mintegy 25 ezer fajt számlál, azonban szobai tatásra csak néhányuk alkalmas. Ennek ellenére megszállott növénykedvelők, lakásban is sikeresen gondoznak igényesebb fajokat, nekik viszont komolyabb feltételeknek kell megfelelniük.

Fotó: Nagy Ferenc

Ismerünk melegházi, mérsékeltházi és hidegházi orchideákat. Ezek közül a melegházi és néhány mérsékeltházi jöhet számításba.

A hidegházi, magashegyi orchideák egészen különleges hidegködképző, és hűtő kapacitást igényelnek, folyamatos felügyelettel.

A melegháziak komoly nedvesség és vízutánpótlást, míg a mérsékeltháziak ezt is, azt is. Többségük lombhullató erdőkben él a fák lombkoronájában, de vannak talajlakók is. A lombhullató erdők lakói virágaikat akkor hozzák, mikor lehül a levegő, és a fák elveszítik a leveleiket. Számukra ilyenkor elegendő fény áll a rendelkezésre a virágzáshoz, ami komoly energiát igényel a növénytől.

Fotó: Nagy Ferenc

Miként lehet ezt lakásban modellezni?

Elsősorban olyan növényeket válasszunk, amik a kereskedelemben kaphatók, hiszen ezek arra lettek hibridizálva, hogy viszonylag kevésbé felkészült növénykedvelők is gyönyörködhessenek bennük. A lepkeorchideák azaz phalaenopsisok a legismertebbek, azonban dendrobiumok és néhány cattleya faj is kapható a különféle kereskedésekben.

Fotó: Nagy Ferenc

Fontos, hogy gyökereik ne álljanak pangó vízben, mert ez elrothadásukat eredményezi. Rendszeresen permetezzük gyökereiket lágy vízzel, és védjük őket a tűző naptól, de ennek ellenére fény- és vízigényesek. Heti egyszer-kétszer merítsük gyökereiket egy vödör állott vízbe 5-10 percre. Időnként enyhe tápoldatot is adhatunk nekik. Ha megfelelően gondozzuk őket, rendszeresen megörvendeztetnek minket virágzásukkal.

Fotó: Nagy Ferenc

Nyáron jól érzik magukat az erkélyen némi árnyékolással. Általában elmondható, mint minden hobbiról, hogy a csillagos ég a felső határ, bár ennek helyigényük, és pénztárcánk tűrőképességi is határt szabhat. Beszerzésük különféle kertészetekből és interneten is lehetséges.

Remélem, hogy jó ötletet adtunk azoknak, akik kert híján is szeretnének növényeket gondozni és virágaikban gyönyörködni!

Kapcsolódó témák: #Győr | #Kertbarát | #szabadidő |